Rozgrzewająca Wietnamska zupa z Żeberkami i makaronem ryżowym

Wbrew pozorom w Wietnamie też jest zimno 😉

Kiedy przychodzi zima temperatura spada nawet do 10-12 stopni. Efekt chłodu wzmaga fakt, że w większości domów nie ma ogrzewania ani szczelnych okien. Chłód i wilgoć przenika wszędzie, nawet pod kołdrą ciężko się ogrzać. Wtedy też gotuje się pyszne rozgrzewające potrawy z dużą ilością przypraw, imbirem i chili. Ta zupa to jeden z klasyków na chłodne dni, gości na moim stole gdy za oknem szaleje wiatr i pada deszcz lub śnieg. Uwielbiam ją i gwarantuję że wy też ją polubicie :-) Na początku może wydawać się trudna do zrobienia, ale to nic skomplikowanego, za drugim razem zrobicie ją w moment.

DSC00362

Składniki dla 4-5 osób:

  • 1 kg kostek żeberkowych wieprzowych
  • 1 cebula
  • kawałek imbiru wielkości kciuka w całości i drugi taki sam pokrojony w paseczki
  • 4 duże świeże pomidory albo kartonik pokrojonych
  • 8 goździków
  • 3 listki laurowe
  • kawałek cynamonu wielkości kciuka
  • 6 nasion kardamonu (zielonych)
  • cała gałka muszkatołowa
  • sól
  • połowa łyżeczki brązowego cukru
  • świeże chili drobno pokrojone
  • pęczek szczypiorku
  • duża garść kolendry lub natki pietruszki w zastępstwie
  • jasny sos sojowy
  • opakowanie makaronu ryżowego typu nitki ( wstążki nie pasują do tego dania)

Przygotowanie:

Żeberka pokrój w taki sposób, aby w każdym kawałku była jedna kostka, to ważne aby były to kostki żeberkowe a nie trójkąty, duża ilość kostek to gwarancja przepysznego smaku całej zupy. Dopraw mięso solą, na taką ilość mięsa to około 1,5 łyżeczki, odstaw na tyle ile masz czasu, mogą to być 2 godziny albo 20 minut. W tym czasie pokrój cebulę w piórka, obierz imbir ze skórki. Teraz przyszedł czas na obudzenie przypraw.

Przyprawy leżą w torebkach w naszych szufladach niekiedy bardzo długo, tracąc dużą część ze swojego aromatu. Jest jednak sposób na to aby je podkręcić. Rozgrzej patelnię, kiedy będzie gorąca połóż na niej kardamon, goździki, cynamon i gałkę muszkatołową. Poruszaj nią przez jakiś czas energicznie tak, aby przyprawy ciągle tańczyły na patelni ale nie przypaliły się. Po minucie zgaś gaz i ruszając wciąż patelnią poczekaj aż poczujesz wspaniały aromat. kiedy patelnia minimalnie ostygnie, zostaw na niej przyprawy aby pozostały w cieple.

DSC00325

Teraz możesz wrócić do żeberek. Obsmaż żeberka na patelni dodając minimalną ilość oleju, pamiętaj, coś się jeszcze z nich wytopi. Mają być złociste i smakowite. Po obsmażeniu przełóż je do dużego garnka i zalej wodą tak aby sięgała ponad mięso, dodaj dwie łyżeczki soli. Zagotuj wszystko i zbierz osad który może się wytrącić. Gdy żeberka będą się gotować rozgrzej patelnię, wlej na nią łyżkę oleju i zeszklij cebulę. Dodaj pokrojone i obrane ze skóry świeże pomidory lub pokrojone pomidory z kartonika. Dopraw solą i smaż około 5 minut aż woda z żeberkami się zagotuje. Dodaj pomidorowy sos do zupy, wszystkie”obudzone” przyprawy, imbir i listki laurowe i cukier.

Całość gotuj około 50 minut, po tym czasie sprawdź czy żeberka są miękkie i dopraw do smaku zupę sosem sojowym.

DSC00343

Teraz najważniejsze -podanie. Do miseczek nałóż ugotowany makaron ryżowy, połóż po kilka żeberek. Posyp pokrojonym szczypiorkiem, chili, imbirem i kolendrą. Każdą porcję zalej zupą i podawaj gorącą!

DSC00366DSC00362

Zupę je się pałeczkami i łyżką, ale jeśli nie opanowałeś techniki jedzenia pałeczkami możesz jeść je łyżką i……. widelcem :-)

Smacznego!

Komentarze do “Rozgrzewająca Wietnamska zupa z Żeberkami i makaronem ryżowym

  1. Piotrek

    dzisiaj moje kochanie zrobilo dla nas ta zupke:) i wyszla niesamowicie. Bardzo smaczna, od dzisiaj to moja ulubiona zupa:) Podobno jak idzie sie krok po kroku to jest latwa w przygotowaniu. Mega polecam i dziekuje za wstawienie!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>