Stir fry ze szparagów i fasoli mamut z czarnym sezamem

Dzisiaj przyszła kolej na kuchnię azjatycką, którą uwielbiam i zawsze do niej wracam ponieważ jest zdrowa, aromatyczna i kolorowa. Zresztą pisałam już o tym przy okazji innych wpisów. Na ten przepis wpadłam na fali sezonu na szparagi, chciałam przygotować je w inny sposób niż zawsze. Znalazłam w lodówce fasolkę mamut i pomysł przyszedł sam. Zielone zdrowe warzywa stir fry to jest to.

SONY DSC

Stir fry to metoda gotowania wywodząca się z Azji i polegająca na szybkim smażeniu małych kawałków warzyw i mięs na patelni typu wok. Można oczywiście tak samo usmażyć warzywa na zwykłej patelni, jednak w tej metodzie chodzi o szybkie smażenie na bardzo rozgrzanej patelni. W ten sposób przygotowane warzywa nie tracą nic ze swoich wartości odżywczych, są pyszne, pełne smaku i chrupiące. Ja oczywiście przyrządzam je na woku 😉 jako osobne danie lub dodatek do ryby lub mięsa.

Podaje składniki dla dwóch głodnych osób

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • pół opakowania fasolki mamut
  • 1 cebula
  • łyżeczka czarnego sezamu
  • sos sojowy jasny
  • świeżo zmielony pieprz
  • łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Zagotuj wodę w garnku. Szparagi umyj i przebierz, odetnij fioletowe końcówki i przekrój je na pół, grubsze łodygi możesz jeszcze przekroić wzdłóż. Fasolkę umyj, przebierz, odetnij końcóweczki i przekrój wzdłuż pod kątem, chodzi o to aby uzyskać mniejsze kawałki, łatwe dom obróbki termicznej.

SONY DSC

Wrzuć warzywa do lekko osolonego wrzątku i blanszuj przez 2 minuty. Po tym czasie odcedź i rozgrzej patelnię. Cebulę posiekaj w piórka, wlej łyżkę oleju rzepakowego na rozgrzaną patelnię i wrzuć cebulę, przemieszaj przez chwilkę i dodaj odcedzone warzywa. Pamiętaj aby smażyć je na bardzo gorącej patelni ciągle mieszając i podrzucając warzywa. Dodaj troszkę wody i sosu sojowego, około 2 łyżek i smaż przez dwie minuty ciągle mieszając. Po tym czasie posyp danie sezamem, przemieszaj i przełóż na półmisek. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i gotowe.

SONY DSC

Enjoy!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>