Wietnamskie kotleciki z mielonego mięsa w aromatycznym pomidorowym sosie

Oryginalna kuchnia wietnamska jest jedną z moich ulubionych i chodzi mi o prawdziwe smaki, produkty i zapachy a nie podróbki które możemy sobie zaserwować w jednym z licznych wietnamskich punktów gastronomicznych. Oczywiście nie chcę tutaj nikogo obrazić ale dla mnie zawsze najważniejsza jest oryginalna kuchnia danego kraju. To co możemy zjeść w Polsce jest z reguły zmienione pod nasz, polski gust i wyobrażenia o tej kuchni.

W Wietnamie spędziłam ponad 2 miesiące mieszkając w zwykłym domu a nie w hotelu, więc miałam codziennie okazję „zaglądać” w garnki. Mogłam i chciałam nauczyć się gotować ich przepyszne, zdrowe, aromatyczne i oryginalne dania. Uczestniczyłam w przygotowywaniu posiłków ale również jadłam posiłki przygotowywane na ulicy w malutkich barach, restauracyjkach a czasem dań podawanych z  tzw wózka. Te ostatnie były zazwyczaj najpyszniejsze.

W Wietnamie jedzenie jest bardzo ważne, mówi się o nim praktycznie non stop, jada się też bardzo często, 5, 6 razy dziennie dlatego porcje są zazwyczaj mniejsze ale za to bardzo urozmaicone.

Uwielbiam ich małe aromatyczne dania, już od samego pisania robię się głodna!

Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na super mięsne danie, które najlepiej smakuje z Jaśminowym Ryżem i gotowaną Kapustą pekińską.

DSC00155DSC00132

Składniki:

  • Na kotleciki przygotuj:
  • 50 dkg mielonego mięsa wołowego
  • 50 dkg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula, lub pół dużej
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 pęczku natki
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • 1  czubata łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • olej roślinny do smażenia
  • łyżka mąki do obtoczenia kotlecików

Na sos pomidorowy:

  • kartonik pokrojonych pomidorków ( lub 0,5 kg świeżych, obranych ze skórki i pokrojonych w dużą kostkę)
  • 1 szklanka wody
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 listki limonki kaffir
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie:

Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, przyprawami i drobno pokrojoną cebulą, czosnkiem, natką i szczypiorkiem. Zrób to dokładnie aby wszystkie składniki się połączyły. Możesz odstawić na około 2 godz. aby mięso przeszło aromatami ale możesz zacząć smażyć je od razu po wymieszaniu.  Rozgrzej olej na patelni. Formuj dłonią małe kotleciki o średnicy około 3 cm. Jak zrobisz kulkę to spłaszcz je dłonią, to ma być płaski zgrabny kotlecik który dosyć szybko się usmaży, obtocz w mące, tylko delikatnie i usmaż z dwóch stron na złocisty kolor.

SONY DSC

Przed smażeniem kotlecików zacznij robić sos pomidorowy. Na łyżce oleju w dosyć dużym garnku z grubym dnem podsmaż pokrojoną w piórka cebulkę, możesz ją posolić aby się ładnie zeszkliła, dodaj pomidory przesmaż jakieś dwie, trzy minuty, dodaj wodę, przyprawy i listki limonki.

Sos ma się zagotować i gotuj go na małym ogniu aż usmażysz wszystkie kotleciki. Jeśli będzie zbyt gęsty dodawaj po trochu wody, ma mieć konsystencję rzadkiej śmietany, ponieważ po dodaniu kotlecików zgęstnieje. Spróbuj jak smakuje, musisz uzyskać lekko słodki, lekko kwaśny smak. Ten sos będzie miał bardzo dużo aromatu przez dodanie listków limonki. Możesz dodać do niego też trochę soku z limonki.

Gdy kotleciki są usmażone dodaj je do doprawionego sosu i gotuj jeszcze około 10 minut razem.

I…. już zrobione.

DSC00132

Kotleciki podawaj z Ryżem Jaśminowym, lub jeśli chcesz by było zdrowiej z Brązowym.

Pasuje do nich gotowana Kapusta Pekińska z ostrym sosem sojowym.

Smacznego!

 

 

Komentarze do “Wietnamskie kotleciki z mielonego mięsa w aromatycznym pomidorowym sosie

  1. kris krisowski

    Wygląda super. Muszę namówić moją Żabcie żeby mi coś takiego przyrzadziła 😉
    Tymczasem życzę wytrwałości w prowadzeniu blogu :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>