Pieczony karczek z czosnkiem, rozmarynem i nasionami kopru włoskiego

Dziś podzielę się z wami przepisem na pieczony, solidny i aromatyczny kawałek mięsa. To będzie przepis dla wszystkich mięsożerców oraz umiarkowanych miłośników. U mnie w domu tak upieczony karczek zastępuje wędlinę, która niestety od jakiegoś czasu stała się niejadalna. Kupowanie wędlin „bez konserwantów” czyli takich które tak naprawdę mają ich obniżoną ilość też nie daje nam gwarancji wyboru zdrowej żywności. Nie wiemy przecież jakiego rodzaju przypraw używa się do ich wyrobu, rzadko niestety są to świeże zioła, tak ważne dla naszego zdrowia. Nawet rodzaj soli ma znaczenie, ta gruboziarnista do mielenia w młynkach zawiera dużo mikroelementów potrzebnych w naszym organizmie.

Dlatego namawiam was na pieczenie mięsa w domu, z dodatkiem ziół, świeżo mielonego pieprzu, dobrej gatunkowo soli, soczystego, aromatycznego rozpływającego się w ustach. W dzisiejszym przepisie, dodanie nasion kopru włoskiego nadaje mięsu lekko anyżowy, egzotyczny aromat.

Jestem tym co jem….

DSC00651

Składniki:

  • 2 kg chudego karczku wieprzowego bez kości
  • główka czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 6 gałązek tymianku
  • łyżka nasion kopru włoskiego
  • 6 listków laurowych (najlepsze będą świeże)
  • 8 łyżek octu balsamicznego
  • sól gruboziarnista
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Czosnek obierz z łupinek, większe ząbki podziel na pół, mniejsze zostaw w całości.  Ostrym nożem zrób nacięcia w kilku miejscach mięsa o długości 3-4 cm. Następnie powkładaj w nie ząbki czosnku tak aby nie były widoczne. Natrzyj mięso solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz polej octem balsamicznym. Zostaw je na 10 minut w spokoju tak aby mięso lekko wchłonęło ocet.

W tym czasie przygotuj zioła, poobrywaj listki tymianku i rozmarynu, wymieszaj je razem z nasionami kopru i obtocz w nich mięso z każdej strony tak aby pokryły równo całą powierzchnię. Połóż na każdej stronie po 3 listki laurowe, włóż do żaroodpornego naczynia, przykryj i odstaw na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

DSC00607

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włóż mięso bez żadnego przykrycia, chodzi o to aby pięknie ozłociło się z każdej strony. Piecz 50 minut z jednej strony, po tym czasie obróć je i piecz tyle samo z drugiej. Po upływie 100 minut zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz na tej samej stronie jeszcze 30 minut.

Po tym czasie mięso będzie mocno spieczone z wierzchu, aromatyczne i soczyste. Po ostygnięciu można zajadać! Świetnie smakuje z chrzanem!

DSC00654DSC00655

Smacznego!

 

 

Komentarze do “Pieczony karczek z czosnkiem, rozmarynem i nasionami kopru włoskiego

  1. Piotrek

    W koncu nowy przepis. Probowalem nie raz i polecam super na kanapki i jako porcja miesa dodac troche chrzanu i zglodnialem…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>