Risotto z grzybami

Uwielbiam Risotto :-)

Niestety, według wielu osób, jest to wymagająca potrawa, angażująca dużo czasu i uwagi. Dlatego niewiele osób w naszym kraju robi je w domu. Niewiele również szefów kuchni umieszcza risotto w menu.

Ja tak nie uważam, żeby zrobić pyszne, aromatyczne Risotto potrzebujesz około 45-50 minut. Ważny jest dobry, włoski przepis, najlepsze składniki i trochę cierpliwości, a smak wynagrodzi ci wszystko. Najważniejsza jest konsystencja, musicie pamiętać że prawdziwe risotto musi być aksamitne, klejące się i luźne. Charakter Risotto tkwi bowiem właśnie w jego konsystencji, gęsty, kremowy sos, który powstaje podczas gotowania ryżu, oblepia ziarna, ale ich nie rozmiękcza. Ziarenka muszą pozostać jędrne od środka, na zewnątrz natomiast pojawia się miękka otoczka, która wydzielając skrobię zagęszcza sos. Ryż ma być nieposklejany tylko połączony z sosem.Pamiętaj również aby nie płukać ryżu do risotto, ponieważ potrzebujesz skrobi do zagęszczenia sosu.

Ponieważ ciągle mamy sezon na grzyby dzisiaj podaję wam przepis na Risotto z grzybami, tymiankiem i parmezanem.

DSC00198

Pamiętajcie że do włoskich potraw składniki muszą być oryginalne, więc nie kupujcie startego paczkowanego sera typu parmezan. To musi być prawdziwy włoski parmezan.

Składniki dla 2 osób:

  • Szklanka ryżu arborio
  • pół średniej cebuli
  • kawałek selera naciowego wielkości kciuka
  • pół szklanki białego, wytrawnego wina
  • litr bulionu warzywnego
  • 6 gałązek tymianku
  • 12 suszonych grzybów, ja miałam podgrzybki
  • 10 mrożonych maślaków
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 gram startego parmezanu
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Trzy suszone grzyby zmiel w malakserze, resztę zalej gorącą wodą i odstaw na pół godziny aż zmiękną.

DSC00175DSC00180

Cebulę i seler naciowy pokrój w bardzo drobną kostkę.

DSC00170DSC00184

Zagotuj bulion i trzymaj go na maleńkim gazie tak aby był cały czas gorący. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej łyżki oliwy z łyżeczką masła, wrzuć cebulę, seler i szczyptę soli. Smaż aby składniki ładnie się zeszkliły, dodaj zmielone grzyby przemieszaj i dodaj ryż. Smaż przez około 2 minuty na niedużym ogniu tak aby ryż zrobił się półprzezroczysty. Dolej wino i ciągle mieszając poczekaj aż ryż wchłonie wino. Dolej dwie łyżki wazowe bulionu i listki tymianku, i przemieszaj ryż, teraz możesz dodać namoczone suszone grzyby. Mieszaj aż ryż wchłonie bulion i znowu dolej 2 łyżki. Dodaj mrożone maślaki i zamieszaj.

DSC00187

Powtarzaj mieszanie i dolewanie bulionu przez około 16 minut. Po tym czasie spróbuj ryż czy jest już „al dente”. Chodzi o to aby był ugotowany ale w środku stawiał lekki opór zębom. Jeśli tak to dolej jeszcze odrobinę bulionu tak aby ryż miał luźną konsystencję. Teraz pora na doprawienie. Dodaj łyżeczkę masła i połowę parmezanu, sok z cytryny, pieprz i ewentualnie sól oraz połowę natki pietruszki, przemieszaj i wyłącz gaz. Przykryj patelnię lub rondel i odstaw ryż na dwie minuty.Risotto musi „odpocząć”. Po tym czasie spróbuj czy nic mu nie brakuje, dodaj jeszcze połowę z pozostałej porcji sera i przemieszaj. Przełóż risotto na talerze posypując pozostałą natką pietruszki i parmezanem i doprawiając kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

DSC00198

Powodzenia w przyrządzaniu tego pysznego i pożywnego dania!

Smacznego!

Komentarze do “Risotto z grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>