Spaghetti z krewetkami, pomidorkami koktajlowymi i cukinią

Festiwal włoskiej kuchni na moim blogu trwa! Dodatkowo nie mam ostatnio czasu na pracochłonne mieszanie w garnkach więc dzielę się z wami przepisem na super szybki i super smaczny makaron. Wszyscy też wiedzą, że Kuchnia Włoska jest jedną z moich ulubionych więc szykujcie się na więcej smacznych makaronów.

Dzisiejsza pasta jest bardzo delikatna i aromatyczna, wariacja na temat oryginalnego przepisu. Robi się ją piorunem – dosłownie! Sos zrobicie podczas gotowania się makaronu. Ja używam krewetek mrożonych, obranych, surowych wielkości 30-40. Pamiętajcie, że Włosi do tego rodzaju makaronów nie dodają sera, niech wam nie przyjdzie do głowy posypywanie go parmezanem :-)

DSC01856

Podaję składniki dla dwóch osób:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 18 krewetek
  • pół średniej cukinii
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • garść natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • dwie szczypty cukru
  • sok z połówki cytryny
  • ząbek czosnku

Przygotowanie:

Zagotuj wodę na makaron, w tym czasie posiekaj czosnek i natkę pietruszki, wyciśnij sok z cytryny. Pomidorki przekrój na połówki. Cukinię pokrój wzdłuż na cztery plastry i każdy z nich w słupki o długości około 3, 4 cm.

Wrzuć makaron do osolonego wrzątku i rozgrzej patelnię. Masz 8 minut na przygotowanie pysznego sosu dokładnie tyle ile gotuje się makaron. Wlej oliwę z oliwek na patelnię, około 5 łyżek ( to będzie sos na bazie oliwy więc taka ilość jest odpowiednia), wrzuć ząbek czosnku i  krewetki, dodaj sól i cukier mieszaj około 2 minut i dodaj pokrojone pomidorki i cukinię. Wlej sok z cytryny i dwie łyżki wody z makaronu. Niech cię to nie dziwi, w tej wodzie jest skrobia z makaronu, która sprawi że sos będzie bardziej aksamitny i dokładnie oblepi makaron.  Pozwól aby krewetki i warzywa chwilę się pogotowały, przeszły aromatami i aby część płynu odparowała. Gdy makaron będzie al dente odcedź go i dodaj do sosu. Przemieszaj chwilę na patelni i posyp natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.

Bon Apetito!

DSC01856

 

Komentarze do “Spaghetti z krewetkami, pomidorkami koktajlowymi i cukinią

  1. Irda

    Super danie dla zapracowanych.
    Uwielbiam krewetki,
    ale nie jadłam ich w takim zestawieniu.
    Wygląda wspaniale i zapewne obłędnie smakuje.
    To pomysł na jutrzejszy obiad gdyż nie zamierzam spędzić soboty w kuchni.
    Dzięki za ciekawe połączenie smaków.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>