Tagliatelle z łososiem w sosie pomidorowym

Wiele osób pytało mnie o prosty sposób na szybkie i smaczne danie na lunch, takie danie w pół godziny jak u Jamiego Olivera. Mam takich pomysłów wiele ponieważ często w ciągu dnia mam tylko godzinę na przygotowanie i zjedzenie lunchu. W takich sytuacjach zawsze wygrywa kuchnia włoska i wariacje na jej temat.

Dzisiaj podzielę się z wami moim przepisem na pyszny makaron z pomidorowym sosem rybnym. Na jego przygotowanie potrzebujecie około 20 minut i tylko 6 składników a efekt końcowy jest zaskakująco pyszny. Jest to klasyczny przepis kuchni włoskiej lekko zmodyfikowany.

DSC02300

Składniki dla 2 osób:

  • 300 gr makaronu tagliatelle
  • 300 gr świeżego łososia
  • 200 ml przetartych pomidorów z butelki tzw. passata pomidorowa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pól małej cebulki
  • 1/3 pęczka świeżego koperku
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Wstaw wodę na makaron, w tym czasie pokrój łososia na małe kawałki, cebulę w piórka a koperek drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię i wlej łyżkę oliwy z oliwek i przesmaż łososia dodając sól i pieprz.

DSC02288

 W drugim małym garnku zeszklij cebulkę na drugiej łyżce oliwy i dodaj passatę z pomidorów. Jeśli  sos pomidorowy zaczął już wrzeć to zmniejsz ogień i dodaj sól, pieprz i odrobinę cukru. Woda na makaron powinna już wrzeć więc ją posól i wrzuć tagliatelle. Masz jeszcze około 8 minut. Pogotuj sos pomidorowy jeszcze 4 minuty a później zmiksuj go na gładki sos. Dodaj do sosu usmażonego łososia i gotuj na małym ogniu tyle ile jeszcze gotuje się makaron.

DSC02291

Jeśli makaron jest al dente odcedź go i wrzuć z powrotem do garnka w którym się gotował i postaw na małym gazie. Dodaj sos pomidorowy i delikatnie wymieszaj tak aby ryba się nie rozpadła, powinno zostać kilka całych kawałków. zgaś ogień dodaj posiekany koperek i nakładaj na talerze.

DSC02300

Łatwe?

Smacznego :-)

 

Komentarze do “Tagliatelle z łososiem w sosie pomidorowym

  1. Irda

    Dzisiaj zrobiłam na kolację.
    Super.
    Zajęło mi to niewiele czasu,
    a efekt,
    niesamowicie smaczny.
    Dzięki za tak szybki przepis.

    Odpowiedz
  2. Jurek

    Wszystko ok, tylko dlaczego polecacie smażenie na oliwie? Z tego co wiem to na oliwie się nie smaży gdyż po wpływem temperatury oliwa traci swoje korzystne właściwości.
    Jeśli jestem w błędzie to proszę o info.

    Odpowiedz
    1. Iza Post author

      Najnowsze badania wykazują, że oliwa z oliwek nadaje się do smażenia, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia (około 210 stopni) i posiada w składzie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które nie podlegają degradacji podczas smażenia. Wielcy szefowie kuchni i włoskie „mammy” smażą na oliwie z oliwek :-) Należy tylko pamiętać aby smażyć na niej krótko, tak jak w tym przepisie.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>