Włoska zapiekanka z bakłażanów – Parmigiana di melanzane

Klasyczne danie kuchni włoskiej, które do tej pory jest powodem sporów wielu włoskich południowych regionów. Wciąż nie wiadomo który z nich powinien otrzymać nagrodę za wymyślenie tej pysznej i aromatycznej zapiekanki. Wiadomo natomiast, że jest to naprawdę wspaniały włoski wkład w kuchnię międzynarodową. Przepis znalazłam w książce „Kuchnia włoska typowe przepisy i impresje kulinarne ze wszystkich regionów Włoch” i stał się jednym z moich ulubionych.

DSC02358

Bardzo lubimy tak przyrządzone bakłażany, szczególnie w towarzystwie mocno schłodzonego, białego włoskiego Chianti. Smakują wybornie zarówno latem jak i w chłodniejsze dni. Zapiekankę można jeść gorącą lub schłodzoną do temperatury pokojowej. Można ją podać samą lub z dodatkiem pełnoziarnistego chleba z dodatkiem oliwy. Jest dobra na każdą okazję i świetnie poprawia humor. Przy okazji Szanowni Państwo to już kolejny wegetariański przepis na moim blogu, warzywa królują!

Pamiętajcie o świeżych i oryginalnych składnikach, parmezan i oliwa musi być najwyższej jakości, nie zastępujcie ich byle czym. Nie chcę się powtarzać, ale kuchnia włoska to przede wszystkim najwyższa jakość składników.

Składniki dla 4-6 osób:

  • 1 kg bakłażanów
  • 1 kg świeżych pomidorów lub 2 puszki krojonych bez skórki
  • 1 pęczek bazylii posiekany
  • 100 gr świeżo startego parmezanu
  • duża kula sera mozzarella (300 gr)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, świeżo zmielony pieprz, odrobina cukru
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Umyj bakłażany, usuń szypułki, pokrój wzdłuż w plastry o grubości około 1 cm, posól, połóż na talerzu, przykryj drugim talerzem i obciąż moździerzem lub miską z wodą. Pozostaw tak na około 0,5 godziny aby usunąć goryczkę z bakłażanów.

DSC02326

W tym czasie możesz zrobić sos pomidorowy. Sparz pomidory, usuń skórkę i pokrój pomidory na kawałki, jeśli używasz tych z puszki ten etap masz z głowy. Natomiast teraz w sezonie pomidorowym warto użyć tych świeżych, są aromatyczne, słodkie i pełne smaku. Wlej 2 łyżki oliwy do średniego garnka, wrzuć rozgnieciony czosnek, przemieszaj i dodaj pomidory, smaż przez chwilę, posól, zmniejsz ogień i mieszając od czasu do czasu gotuj około 20-30 minut aż sos nabierze aksamitnej konsystencji. Po tym czasie spróbuj i przypraw go według uznania odrobiną cukru i świeżo zmielonym pieprzem. Możesz odstawić sos na bok dodając 1/3 ilości bazylii.

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Teraz możesz zająć się bakłażanami. Opłucz plastry bakłażanów pod bieżącą wodą, osusz je ręcznikiem papierowym. Rozgrzej na patelni oliwę i smaż plastry bakłażanów z obu stron na złoty kolor. Możesz kłaść je na papierowy ręcznik aby osączyć z tłuszczu.

DSC02332

Pokrój mozzarellę w plasterki. Wyłóż naczynie do zapiekania warstwą bakłażanów, posyp parmezanem ułóż kilka plasterków mozzarelli, posyp bazylią i świeżo zmielonym pieprzem i polej sosem pomidorowym.

DSC02335

DSC02338

Następnie połóż warstwę bakłażanów i znowu pozostałe składniki w takiej samej kolejności.

DSC02344

Pamiętaj że ostatnia ma być warstwa sosu pomidorowego. Pozostaw też dwie łyżki parmezanu do posypania po wierzchu po upieczeniu zapiekanki.

DSC02351

Piecz bakłażany w temperaturze 180 stopni około 45 minut, na 5 minut przed końcem pieczenia posyp zapiekankę dwoma łyżkami parmezanu. Gotowe!

DSC02353

DSC02362

Smacznego Kochani!

 

Komentarze do “Włoska zapiekanka z bakłażanów – Parmigiana di melanzane

  1. irda

    Bakłażan nie był moim ulubionym warzywem aż do dzisiaj. Zapiekanka jest po prostu genialna.
    Musiałam bardzo poskramiać łakomstwo

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>