Udka z kurczaka z piekarnika z cytryną, tymiankiem i czosnkiem

Pisałam już że uwielbiam dodawać cytryny i limonki do potraw, odświeżający cytrusowy aromat działa na mnie optymistycznie i zabiera w egzotyczne i tropikalne miejsca na ziemi. Kurczak i cytryna to idealne połączenie,  w Wietnamie jest nawet wierszyk dla dzieci uczący je w jaki sposób doprawiać mięso – parafrazując: „kogut pieje-  daj sól i cytrynę”. Niesamowite jest to, że tam już małe dzieci uczą się gotowania, wszak jest to czynność którą będziemy wykonywać kilka lub kilkanaście razy w tygodniu przez całe życie.

Dlatego dobrze jest zgłębić tą bardzo przydatną wiedzę. Cytując napis umieszczony na menu jednej z naszych ulubionych włoskich restauracji – „można nie jeść wcale ale nie można jeść źle”

Dlatego namawiam was na gotowanie ze mną, u mnie w domu jemy dobrze :-)

Dzisiaj przepis na udka kurczaka z piekarnika inspirowany kuchnią wietnamską, podkręcony przez dodatek europejskiego tymianku w całości opracowany przeze mnie. Przepis jest łatwy a przygotowanie nie jest czasochłonne i nie przyprawi cię o ból głowy.

SONY DSC

 

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • pół dużej cytryny lub cała mała najlepiej niewoskowanych
  • kilka gałązek tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego chilli
  • sól, pieprz
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Udka umyj i przekrój na pół tak aby osobno był udziec i nóżka, posyp solą, pieprzem, listkami tymianku i drobniutko pokrojonym chilli, jego ilość dopasuj do swojego gustu, dla mnie wystarczy kawałek długości 2 cm. Pokrój ząbki czosnku na cztery części, mają to być raczej duże kawałki, cebulę przekrój na pół a każdą połówkę na 9 części . Sparz cytrynę, i pokrój na takie same kawałki co cebulę razem ze skórą, w niej jest najwięcej aromatu. Dodaj cytrynę, cebulę i czosnek do kurczaka, polej oliwą i miodem i wszystko dokładnie wymieszaj. Aby kurczak był aromatyczny musisz marynować go min 2 godziny a najlepiej całą noc w lodówce.

SONY DSC

Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz kurczaka przez 40 minut. Po tym czasie możesz przekręcić udka na drugą stronę aby się przypiekły, zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze 20 minut.

Po upieczeniu mięso będzie aromatyczne i przepyszne, z przypieczoną skórką, chrupiące. Dodatkiem będzie rozpływająca się w ustach cebula i cząstki cytryny którą też polecam zjeść – jest pyszna!

Kurczaka podawaj z brązowym ryżem lub ziemniakami.

SONY DSC

Smacznego

 

Komentarze do “Udka z kurczaka z piekarnika z cytryną, tymiankiem i czosnkiem

  1. Ewcia

    Super przepis wedle porady zamarynowałam na całą noc potem do piecyka i przepyszne danie samo wskoczyło na mój stół. Bardzo ciekawe połączenie smaków:)Polecam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>