Pyszna wędzona papryka w oliwie z oliwek

Spójrzcie na ten słoik pełen słońca i słodyczy, kwintesencja lata pod przykrywką. Uwielbiam takie smaki, szczególnie zimą gdy jest zimno, szaro i smutno. Taki sposób na wydobycie maximum smaku z papryki znalazłam podczas jednej z wypraw do Italii. Jeśli będziesz przygotowywać ją teraz zimą, gdy wszystkie warzywa nie są najlepszej jakości,  uwolnisz z papryki cudowny smak i słodycz. Jeżeli przygotujesz ją jesienią, kiedy papryka jest najlepsza – okaże się się że zniknie ze stołu w oka mgnieniu. Po prostu coś pysznego!

DSC00311

Potrzebne składniki:

  • Czerwona papryka co najmniej 1 kg
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Sól
  • Kilka listków bazylii

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj duże naczynie do pieczenia. Paprykę umyj, wytnij gniazda nasienne i oczyść, pokrój wzdłuż w długie paski w ten sposób aby z jednej papryki wyszło 6 kawałków. Ułóż w naczyniu do zapiekania, posól odrobinę,  skropl małą ilością oliwy i wstaw do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze około 30-40 minut aż papryka będzie lekko brązowa na brzegach i zmniejszy swoją objętość o połowę.

DSC00307DSC00311

Po tym czasie wyjmij  ją z piekarnika, poczekaj jak ostygnie i włóż do słoika lub innego naczynia, dodaj bazylię  i zalej oliwą tak, aby przykryła paprykę. I już gotowe!

Możesz ją dodawać do sałatek,  kłaść na kanapki,  albo dodać do makaronu. Jest też jeszcze sposób na podanie jej z serem feta, twarożkiem, kaparami, ale to w kolejnym przepisie 😉

Smacznego!

 

Komentarze do “Pyszna wędzona papryka w oliwie z oliwek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>