Ryż Jaśminowy-instrukcja obsługi

Uwielbiam ryż,  jest zdrowy, pożywny, lekkostrawny i pyszny. W dawnych czasach w Azji, w biednych rodzinach miseczka ryżu zastępowała cały kompletny posiłek,  posiada on bowiem wszystkie podstawowe składniki odżywcze.  W krajach azjatyckich do tej pory posiłek i ryż jest nazwany jednym słowem.

Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na ugotowanie przepysznego ryżu jaśminowego, który pasuje do wielu orientalnych dań.  Będzie on ugotowany w taki sposób aby zabijał się w małe grudki idealne do jedzenia pałeczkami. Po ugotowaniu jest tak smaczny i pachnie tak obłędnie, że można go zjeść samego.

DSC00151

Produkty dla dwóch osób:

Pamiętaj, że objętość ryżu i wody musi być taka sama.

  • 1 miseczka ryżu jaśminowego
  • 1 miseczka zimnej wody
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Przesyp ryż do małego rondelka lub garnuszka, nalej dużo zimnej wody i przepłucz go tak, aby woda stała się mętna. Ta czynność jest bardzo ważna, w Azji mówią że trzeba „umyć” ryż, pozbywasz się w ten sposób nadmiaru skrobi. Ostrożnie odlej wodę i powtórz czynność. Ponownie odlej wodę, postaraj się odlać jej jak najwięcej, tak żeby ryż pozostał mokry z małą ilością wody na dnie. Teraz wlej do ryżu miseczkę zimnej wody, pamiętaj, ryżu i wody musi być taka sama objętość ( w tym wypadku miseczka na miseczkę) wtedy ryż będzie idealny, nie za suchy i nierozgotowany. Dodaj szczyptę soli, tak, tylko szczyptę do smaku. W Azji ryżu nie soli się wcale, tylko wtedy dobrze się komponuje z aromatycznymi i często ostrymi daniami. Zagotuj ryż, delikatnie mieszając co jakiś czas, aby nie przywarł do dna. Jak się zagotuje, przykryj pokrywką i zmniejsz gaz do najmniejszego płomienia lub, jeśli masz kuchenkę elektryczną, na najmniejszą wartość.

W ten sposób będzie się wolniutko gotował i podwajał swoją objętość, ale się nie przypali. Po 15 minutach od zagotowania ryż będzie gotowy.

Możesz go przemieszać i już.

Pyszny, aromatyczny o lekko klejącej się konsystencji, po prostu idealny….. mmmmmmmm….Smacznego

Komentarze do “Ryż Jaśminowy-instrukcja obsługi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>