Łosoś z piekarnika z kaparami i tymiankiem

To jest taki mój pewniak na kolację z przyjaciółmi, zawsze się udaje, jest pyszny, aromatyczny i lekkostrawny.  Podaję go też wtedy gdy muszę zrobić szybko coś do jedzenia bo nie wymaga on wiele zachodu. Przyprawiasz, wkładasz do piekarnika i za chwilkę objadasz się. Lubię takie gotowanie :-)

DSC00219

Generalnie uważam, że ryby są ciągle niedoceniane i jemy ich za mało,  jest niewiele oryginalnych przepisów. Większość z nas jada ją przede wszystkim smażoną a można ją upiec, usmażyć, grilować, ugotować na parze, zrobić zupę…….Robię się głodna

Podaje składniki dla 2 osób, ale biorę pod uwagę mojego męża i siebie a my naprawdę lubimy jeść. Jeśli uważasz że 0.5 kg Łososia dla dwóch osób to stanowczo za dużo, spokojnie nakarmisz nim 3 osoby.

Składniki:

40 do 50 dkg świeżego fileta z łososia

8 gałązek tymianku

garść kaparów

otarta skórka z połowy cytryny

sól i pieprz

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 180 stopni, w czasie gdy piekarnik będzie się nagrzewał ty przygotujesz rybę. Umyty filet połóż w naczyniu do pieczenia, posyp solą i pieprzem oraz listkami urwanymi z gałązek tymianku. Poukładaj kaparki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach skórkę z wyparzonej cytryny, skropl oliwą z oliwek. Przykryj łososia folią do pieczenia i poczekaj aż piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę.

DSC00205

Wstaw rybę na 25 minut, w tym czasie możesz przygotować jakąś sałatkę, ugotować ryż lub otworzyć butelkę białego Chianti. Po 25 minutach zmniejsz temperaturę do 150 stopni, wyjmij rybę, zdejmij z niej folię (powinna być ścięta na brzegach a jeszcze lekko surowa w środku) i włóż do piekarnika na 8 max 10 minut. W tym czasie ryba dopiecze się z wierzchu nie tracąc nic ze swojej soczystości. Tylko w ten sposób będziecie się delektować soczystym i aromatycznym łososiem, jeśli upieczecie go w inny sposób będzie wysuszony.

DSC00219

Po tym czasie wyjmij rybę z piekarnika, podziel na porcję  i podawaj z cząstkami cytryny.

Jeśli chcesz upiec większy kawałek ryby np. 1 kg to wtedy użyj podwójnej ilości przypraw i piecz ją 35 minut pod folią i 10 max 12 minut bez foli.

Możesz podać do niej brązowy lub jaśminowy ryż  i sałatkę z grillowanych warzyw lub też samą sałatkę z mieszanych sałat.

Bardzo dobra jest też sama, ale wtedy musisz przewidzieć około 40 dkg na osobę :-)

Smacznego

Komentarze do “Łosoś z piekarnika z kaparami i tymiankiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>