Amerykańskie naleśniki w wersji light z serkiem ricotta

Pamiętacie bajki Disney’a z Kaczorem Donaldem robiącym tort naleśnikowy i polewającym go ogromną ilością syropu klonowego? Ja uwielbiam tę scenę i jak ją oglądałam jako dziecko, to zawsze czułam się super głodna. Te cudowne grube naleśniki i tak dla nas egzotyczny syrop klonowy. W końcu nauczyłam się je robić i uwielbiam podawać je z owocami. Są niestety dość kaloryczne, więc dzisiaj podam ich lżejszą wersję z serem ricotta.

Te naleśniki mają cudną konsystencję, są puszyste i rozpływają się w ustach, natomiast ich smak…. to jakby połączenie smaku naleśnika z sernikiem, cudowny smak lata i śniadania jedzonego na świeżym powietrzu. Ja podaję je z syropem klonowym lub syropem z agawy i świeżymi owocami. Dzisiaj dodałam do nich kawałki gruszki, ale wiosną i latem najlepiej pasują jagody, maliny lub truskawki.

DSC00464

Składniki na około 14 naleśników:

  • opakowanie 250 gr sera ricotta
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 100 g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Suche składniki połącz w jednej misce, białka oddziel od żółtek. Dokladnie zmieszaj w misce ricotte, mleko, sok z cytryny i żółtka, dodaj do tej mieszaniny suche skladniki. Ubij pianę z bialek, nie jest to zbyt męczące zajęcie i trwa tylko chwilkę, możesz to zrobić ręczną ubijaczką lub widelcem. Dodaj pianę do ciasta, delikatnie przemieszaj i gotowe. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju i formuj łyżką nieduże placuszki, smażąc na złoty kolor z dwóch stron.

DSC00445DSC00452

Przełóż na talerz, polej syropem w takiej ilości na jaką masz ochotę :-) i podaj z dowolnymi owocami.

DSC00464

Smacznego!

Komentarze do “Amerykańskie naleśniki w wersji light z serkiem ricotta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>