Beza Pawłowej z Malinami

Ten przepis znalazłam w książce Nigelli Lawson, jest bardzo łatwy do zrobienia a beza wychodzi przepyszna. Przez dodatek czekolady i octu staje się krucha z zewnątrz i ciągnąca w środku. Bita śmietana nadaje jej lekkości a owoce przełamują słodycz swoją kwaskowością. Czasami podaje ją z owocem granatu (samymi pestkami) zamiast malin lub łyżką sorbetowych lodów z owoców leśnych. Za każdym razem będzie tak samo pyszna i aksamitna, mój mąż jest zakochany w każdej wersji i obiecuję wam, że jeśli zrobicie ją dla swojego ukochanego mężczyzny lub ukochanej kobiety skradniecie ich serce.

beza

Składniki:

6 białek

2 szklanki drobnego cukru

3 łyżki przesianego kakao

1 łyżka octu balsamicznego

około 40 gr startej na wiórki gorzkiej czekolady

Wierzch:

400 gr. śmietany kremówki (30%)

maliny do ozdobienia mała kobiałka wystarczy

przygotowanie:

Piekarnik nastaw na 180 stopni

Robotem kuchennym na wysokich obrotach ubij białka na średnio sztywno i doawaj cukier po łyżce aż masa będzie sztywna i lśniąca, na koniec dodaj ocet balsamiczny i kakao.

Gdy składniki się połączą wmieszaj łyżką startą czekoladę (możesz ją drobno pokruszyć na małe kawałki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Zostaw trochę wiórków do udekorowania upieczonej bezy.

Przełóż masę na spód formy do pieczenia (bez boków) wyłożonej papierem do pieczenia i uformuj łopatką okrąg o średnicy około 20 cm i wygładź delikatnie brzegi.

Wstaw bezę do piekarnika i po zamknięciu drzwiczek obniż temp. do 150 stopni. piecz bezę około 70-75 minut, idealna powinna być chrupiąca i krucha z wierzchu i miękka i ciągnąca w środku.

to nie jest IDEALNY DESER! beza będzie trochę popękana i może się lekko kruszyć ale to nie szkodzi tak ma to wyglądać.

Ubij śmietanę kremówkę na sztywno bez dodawania cukru, pamiętaj śmietana nie może być słodka aby zrównoważyć smak słodkiej bezy.

Po ostudzeniu przełóż bezę na paterę, talerz lub inne ozdobne naczynie odwracając ją do góry dnem, na wierzch nałóż ubitą śmietanę kremówkę i udekoruj owocami i wiórkami czekolady. Powinno to być zrobione spontanicznie, niech kilka wiórków opadnie na brzeg talerza, będzie wyglądało jeszcze pyszniej.

nie jest to absolutnie nic trudnego a efekt…. sam zobaczysz. Ciasto będzie wyglądać cudnie i zachwyci każdego.

Smacznego :-)

 

Komentarze do “Beza Pawłowej z Malinami

  1. Edyta

    Wygląda bardzo apetycznie.Uwielbiam bezy ale zawsze kupowałam gotowe z cukierni.Przepis jest dość prosty,więc będę działać wolnym czasem.:)

    Odpowiedz
  2. Kinia

    Była przebojem nie jednej już imprezy. Jest przepyszna i prosta w przygotowaniu. Nie jest za słodka. Ja dodałam wiśnie i wyszła bajka :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>