Ciasteczka serowo-cytrynowe

Używania cytryn i limonek w kuchni, zarówno soku jak i skórki a czasem nawet miąższu nauczyłam się od Wietnamczyków i mojego ulubionego kucharza Jamiego Olivera. Ich aromat i smak dodany do dania podkręca je i wynosi na wyżyny wyrafinowania, sprawia że stają się mniej oczywiste. Nie wyobrażam sobie braku kwaśnego smaku, uwielbiam połączenia słodko-kwaśne w potrawach i deserach. Ostatnimi czasy dodaje świeżo wyciśnięty sok z cytryn lub limonek do wypieków w miejsce sztucznych aromatów z butelki. Świeżo, naturalnie, zdrowo czyli tak jak lubię :-)

Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na nieoczywiste ciasteczka cytrynowe, które są połączeniem ciasteczek i babeczek: przypieczone z wierzchu i mięciutkie w środku o puszystej  strukturze przez ricottę. Są baaardzo aromatyczne przez dodatek soku i skórki z cytryny i nie za słodkie czyli dokładnie takie jakie lubię. Z tej ilości składników wychodzi około 16 ciasteczek o nieregularnym kształcie.

SONY DSC

Przepis znalazłam na stronie Bake&Taste i lekko go zmodyfikowałam.

Składniki:

  • 230 gr mąki (1 i 1/2 szklanki)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 gr miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 210 gr sera ricotta
  • sok i starta skórka z całej cytryny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.

W jednej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj masło z cukrem na lekki krem, dodaj jajko wymieszaj, dodaj ricottę i znów wymieszaj. Dodaj startą skórkę i sok z wyparzonej wcześniej cytryny oraz połącz ze składnikami suchymi. Przemieszaj tylko do połączenia się składników, to nie jest skomplikowany deser, przygotowanie ma ci sprawić przyjemność.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia i wykładaj na nią porcje ciasta łyżką – jedna łyżka to jedno ciasteczko, masa będzie dość gęsta i lepiąca, więc przygotuj się że możesz troszkę pobrudzić paluszki. Porcję ciasta uformuj w płaskie ciasteczko, nie musi być idealne, nawet powinno mieć poszarpane brzegi. Zostaw odstęp około 2 cm między ciasteczkami, podczas pieczenia lekko urosną. Piecz ciasteczka przez 17-18 minut aż będą ładnie zarumienione. Po tym czasie wyjmij z pieca ostudź i przed podaniem posyp delikatnie cukrem pudrem.

SONY DSCSONY DSC

Uwielbiam….. Smacznego!

 

Komentarze do “Ciasteczka serowo-cytrynowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>