Pancakes z borówkami amerykańskimi

Ten przepis musiał się znaleźć na moim blogu ponieważ jestem wielkim fanem Pancakes w każdej postaci. Uwielbiam też nasze polskie naleśniki i francuskie crepes. Mogą być na słodko, na słono lub ostro, każde są pyszne i skradły moje serce.

Dzisiejszy przepis to klasyk, ja dodaję do ciasta borówki amerykańskie, ponieważ uwielbiam ich konsystencję gdy są gorące i rozpływające się w ustach. Nauczyłam się, aby polać je oryginalnym syropem klonowym bądź z agawy, nie zastępujcie go tanim i średniej jakości syropem z kukurydzy często sprzedawanym jako klonowy.  Super śniadanie na deszczowy poniedziałek, kiedy chcecie poprawić sobie humor, jak również powolne pałaszowanie na świeżym powietrzu. Uwielbiam!

DSC02891

Składniki:

  • 30 gr masła
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka 2%
  • 225 gr mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • borówki ok 1 szklanki
  • syrop klonowy

Przygotowanie:

Rozpuść masło. W jednej misce połącz składniki suche, w drugiej misce roztrzep jajka z mlekiem i dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Wsyp składniki suche do mokrych i wymieszaj chwilę aby pozbyć się grudek. Dodaj odrobinę mleka jeśli ciasto będzie za gęste, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodaj borówki i smaż z dwóch stron na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju na złoty kolor.

DSC02869

Przełóż na talerz, udekoruj borówkami i polej taką ilością syropu jaka ci się podoba.

DSC02875

DSC02891

Smacznego!

 

Komentarz do “Pancakes z borówkami amerykańskimi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>