Zielone Szparagi z sosem na bazie parmezanu i pieprzu

Sezon szparagi powrócił już w maju, dlatego postanowiłam wstawić jakiś prosty i przepyszny przepis na te królewskie warzywa. Cały sekret tkwi w przygotowaniu sosu i odpowiednim ugotowaniu szparagów. Nie można ich rozgotować, powinny być al dente czyli stawiające lekki opór zębom. Ja gotuję je około 6 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru w taki sposób aby główki wystawały ponad wodę, wtedy ugotują się na parze i nie będą zbyt miękkie. Zielonych nie obieramy w przeciwieństwie do białych, przy obu kolorach obcinamy końcówki.

Sos jest mega łatwy i super pyszny, można dodać go również do innych warzyw np. zielonej fasolki. Inspirowany kuchnią francuską nie jest dietetyczny, natomiast tak mała jego ilość z pewnością nie zaszkodzi :-)

DSC02545

Przygotowanie:

  • pęczek zielonych szparagów
  • dwie czubate łyżki śmietany 18%
  • 50 gr sera parmezan
  • sól
  • 4 łyżki białego półwytrawnego wina
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • trochę wody

Przygotowanie:

Zagotuj wodę na szparagi, dodaj do niej sól i szczyptę cukru. Możesz zacząć gotować szparagi, bo w ciągu 6 minut zrobisz sos. Do rondelka wlej śmietanę i wino i zagotuj. rozrzedź sos odrobiną wody i dodaj starty parmezan, przemieszaj spróbuj i dodaj wedle uznania odrobinę soli. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dopraw sos dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

Ułóż szparagi na talerzu i polej przygotowanym sosem.

DSC02553

Koniec!

Smacznego!

 

Komentarze do “Zielone Szparagi z sosem na bazie parmezanu i pieprzu

  1. Natalia

    Bardzo lubię szparagi, szczególnie zielone (są delikatniejsze). Dałabym tylko biały pieprz zamiast czarnego. I do tego białe schłodzone wino (albo cydr) :).

    Odpowiedz
    1. Iza Post author

      Tak, białe schłodzone wino to jest bardzo dobry pomysł, cydr też. Biały pieprz też pasuje natomiast ja dodałam czarny aby podkręcić smak szparagów, które są mało wyraziste. Ja lubię bardziej zdecydowane smaki.

      Odpowiedz
    1. Iza Post author

      Ja zawsze patrzę na kolor musi być soczysto zielony, szparagi muszą być zwarte i sprężyste a główki muszą być zamknięte. Po naciśnięciu paznokciem powinny puścić sok. Dobrze jest też spojrzeć na końcówki, nie powinny być fioletowe i zdrewniałe, to świadczy o tym że zostały za późno zebrane. Jeśli widzimy tylko kawałeczek zdrewniały, taki około 1 cm to można kupować. Trzeba będzie ten kawałek odciąć przed ugotowaniem.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>