Aromatyczne ciasto dyniowe – super zdrowe

Ach ta Dynia… trochę niedoceniona, jak powiedział ostatnio mój brat, takie dziwne warzywo, nie da się go zjeść na surowo. Dziwne i piękne, a do tego bardzo zdrowe i pożywne, zawiera dużo B-karotenu, witamin z grupy B, potasu, fosforu i wapnia. Nie zawiera sodu, więc super sprawdza się przy leczeniu nadciśnienia i odchudzaniu. Działa odkwaszająco i wzmacnia układ odpornościowy. Ważne, że nie traci swoich właściwości przy obróbce termicznej. Zbawienne dla naszego zdrowia są też pestki dyni, zawierają mnóstwo cynku, magnezu, fosforu i manganu oraz witaminę B3.

A więc moi drodzy – Jedzmy Dynię!

Ten przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu, ciasto wychodzi puszyste, aromatyczne i niezbyt słodkie, czyli takie jakie lubię najbardziej. Zaspokoi gusta tych, którzy są na diecie a chcieliby zjeść deser w niedzielę. Idealnie pasuje do herbaty lub kawy, czasami podaję je z gałką lodów śmietankowych. Jest też bardzo aromatyczne przez dodatek cynamonu i orzechów, podczas pieczenia w domu unosi się wspaniały aromat.

SONY DSC

Składniki:

  • 2 szklanki surowej, startej na grubych oczkach dyni
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • 5 łyżek mielonego cynamonu
  • 2 duże łyżki cukru waniliowego domowej roboty z prawdziwą wanilią lub ziarenka z jednej laski wanilii
  • 2 garście posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pamiętaj aby dynię obrać ze skórki i umyć.Zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach i jeśli ma dużo soku to odciśnij nadmiar.

SONY DSC

Ubij całe jajka z cukrem na puszysty krem,

SONY DSC

dodaj mąkę, cynamon, sodę, cukier waniliowy i olej i wymieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj dynię i orzechy i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do średniej okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 45-50 minut. Po tym czasie nakłuj wykałaczką ciasto i sprawdź czy jest sucha. Jeśli tak to ciasto jest gotowe i pozostaw je na kratce do ostygnięcia. Przed podaniem posyp wierzch cukrem pudrem i zajadaj :-)

SONY DSC

Pyszne, piernikowe ciasto dyniowe gotowe!

SONY DSC

Smacznego!

 

 

Komentarze do “Aromatyczne ciasto dyniowe – super zdrowe

  1. irda

    Upiekłam. Było pyszne, ale olej dałam na „oko” bo nie napisała Pani ile go dodać.
    Na szczęście udało się.
    Ciasto wyszło z pieca ostygło i zniknęło nawet nie wiem kiedy. Czyżby krasnoludki je zjadły?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>