Bulion warzywny

Poniżej podaję mój przepis na 100% bulion warzywny, przydatny gdy chcecie zrobić zupę lub risotto z samych warzyw. Bulion jest bardzo aromatyczny, można zrobić go więcej, podzielić na mniejsze porcje i zamrozić, będzie można go wykorzystać w wielu sytuacjach.

DSC01833

 

 

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 3 świeże listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 gwiazdka anyżu
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 5 całych goździków
  • sól, cukier

Przygotowanie:

Obierz i umyj warzywa, cebule przekrój na pół i wrzuć wszystko do garnka, dodaj 3 łyżeczki soli i jedną łyżeczkę cukru, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Dodaj imbir, anyż, goździki, listki laurowe i ziele angielskie i gotuj przez 45 minut. Po tym, czasie spróbuj czy bulion jest odpowiednio słony i ewentualnie dodaj jeszcze odrobinę soli. Przecedź bulion przez sito aby uzyskać klarowny wywar warzywny.

I już gotowe!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>