Chrupiąca orientalna sałatka

Przedstawiam Wam jedną z naszych ulubionych sałatek, która jest klasykiem kuchni wietnamskiej. Łączy w sobie orientalne połączenie smaków, jest słodko-słono-ostro-kwaśna, super zdrowa i chrupiąca. Można powiedzieć, że są to takie kwaśne pikle warzywne, z powodzeniem możesz zrobić jej więcej i włożyć do słoika, zalać większą ilością octu – przechowa się przez około tydzień. Jest też fajnym sposobem na wykorzystanie resztek z lodówki. Bardzo pasuje do zawiesistych dań w sosach jako orzeźwiający dodatek. Po zrobieniu znika w tempie atomowym, są tacy którzy potrafią zjeść cała miskę;-)

Jako typowo orientalny akcent należy dodać do niej mieloną kolendrę, która jest niezbędna w tym przepisie, świeży starty imbir oraz świeże listki kolendry lub tajskiej bazylii. Dla niewtajemniczonych, tajska bazylia znacznie różni się od zwykłej, ma cudowny cytrusowy aromat i nie zastępujcie jej zwykłą bo to zupełnie inna bajka :-). W razie braku kolendry lub tajskiej bazylii możecie dodać natkę.

SONY DSC

Składniki:

  • 1 duża marchewka
  • 1 koper włoski
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/4 główki sałaty lodowej
  • kawałek chilli pokrojony w cienkie paseczki
  • biały ocet winny około 1/3 szklanki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • kilka gałązek posiekanej kolendry lub tajskiej bazylii
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w cienkie piórka, włóż do szerokiej i głębokiej miski i zalej octem winnym w takiej ilości aby przykrył cebulę. W ten sposób będzie się ona macerować i straci niezbyt atrakcyjny „aromat”.

SONY DSC

Teraz zajmij się resztą warzyw. Marchewkę obierz, i pokrój w słupki, możesz zrobić to w ten sposób, że najpierw pokrój ją w cienkie plasterki wzdłuż, a potem każdy plasterek w długie paski około 3,4 cm długości. Paprykę, koper włoski i sałatę pokrój również w cienkie, długie paseczki. Warzywa dodaj do cebuli, dołóż pokrojone chilli, starty na cienkiej tarce imbir i dopraw solą, cukrem, mieloną kolendrą oraz olejem. Wymieszaj wszystko dokładnie i zostaw sałatkę na 15 minut aby wszystkie smaki połączyły się ze sobą. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę lub tajską bazylię, przemieszaj i przełóż na ładny półmisek. Sałatka pasuje do wszystkich orientalnych potraw, curry, pieczonego kurczaka lub zamiast sałaty do kanapek. Można ją też schrupać solo.

SONY DSC

Smacznego!

Komentarze do “Chrupiąca orientalna sałatka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>