Egzotyczne smoothies z cytrusami, szpinakiem i tajską bazylią

Z powodu upałów ciągle szukam ciekawych pomysłów na orzeźwiające i pełne smaku owocowo-warzywne przekąski i koktajle.

Na ten pomysł wpadłam kilka dni temu i tak mi zasmakował, że postanowiłam dodać go do ulubionych :-). Cytrusy są źródłem witaminy C, szpinak żelaza i kwasu foliowego a tajska bazylia nadaje mu orientalny, odświeżający,  lekko ostry posmak. Idealnie skomponowany przysmak w którym wszystkie witaminy i mikroelementy przyswoją się w prawie 100% :-).

Jeśli nie macie tajskiej bazylii, możecie jej nie dodawać natomiast nie zastępujcie jej zwykłą bazylią. Tajska ma bardzo charakterystyczny aromat.

DSC02893

Składniki:

  • 2 dojrzałe gruszki
  • 2 dojrzałe nektarynki
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1 grapefruita
  • 2 garście świeżego, młodego szpinaku
  • 6 górnych pędów z listkami tajskiej bazylii
  • odrobina wody źródlanej

Przygotowanie:

Obierz gruszki i usuń gniazda nasienne, usuń pestki z nektarynek, umyj szpinak i bazylię. Wrzuć wszystko do blendera, dodaj sok z cytrusów, wymieszaj aby dobrze rozdrobnić owoce. Jeśli smoothies będzie za gęste dodaj trochę wody , wymieszaj i gotowe!

Super zdrowy napój na letnie upalne dni. Dodam tylko że jest w 100% wegański :-)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>