Jabłkowy chutney

Chutney jest głęboko zakorzeniony w brytyjskiej tradycji kulinarnej jako składnik Brytyjsko-Indyjskiego dziedzictwa kulturowego. W Indiach sporządzany z sezonowych składników z różnymi dodatkami jest jednym ze stałych elementów każdego wręcz posiłku. W zależności od użytych składników, może być słodki, kwaśny, pikantny, już mała porcja zmieni w istotny sposób smak dania. Może też działać super odświeżająco w upalne dni.

W Europie często sprzedawany jako gotowy produkt w słoiczkach, używany jest jako dodatek do dań mięsnych. Ja proponuję zrobić go samemu ponieważ nie jest trudny w wykonaniu. Idealnie pasuje do pieczonej kaczki lub gęsi, sera typu cheddar lub ementaler. Wyborny na świeżym razowym chlebie lub jako dodatek do pasztetów.

Dzisiejsza wersja chutney’u jest bardzo aromatyczna i słodko-kwaśna, pełna egzotycznych przypraw jak na Indyjskie smaki przystało.

SONY DSC

Składniki:

  • 4 twarde, słodko-kwaśne jabłka
  • 100 gr żurawiny
  • 1 posiekana cebula
  • 300 ml winnego octu jabłkowego
  • 200 gr cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru

Przygotowanie:

SONY DSC

Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Jabłka, cebulę i żurawinę umieść w garnku, dodaj wszystkie przyprawy, ocet winny i gotuj chutney pod przykryciem 45 minut do godziny aż wszystkie składniki się połączą. Dobrze jest od czasu do czasu go przemieszać aby nie przywarł do dna garnka. Gdy soki odparują i chutney zgęstnieje możesz go odstawić do przestygnięcia. Po ostudzeniu przełóż do słoików lub innego naczynia. Spokojnie można go przechowywać w lodówce przez miesiąc.

SONY DSC

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>