Klasyczny sos Bolognese

Dzisiaj będzie po włosku. Podzielę się z Wami klasycznym przepisem na przepyszny, bardzo aromatyczny i pełen smaku sos do makaronu. Od Włochów nauczyłam się że taki rodzaj sosu pasuje do makaronu typu wstążki czyli tagliatelle lub pappardelle. Chodzi o to, aby makaron miał dużą, chropowatą powierzchnię do której przyklei się sos. Czasem podaje się go również ze spaghetti lub gnocchi, kluseczkami podobnymi do naszych kopytek.

Sekret sosu bolognese polega na tym że musi być on długo gotowany na maleńkim ogniu aby wszystkie smaki i aromaty połączyły się ze sobą tworząc poemat smaku. Ten sos jest tak dobry, że talerz makaronu bolognese uleczy złamane serce, chandrę i jesienną depresję. Jest dobry na każdą okazję, dla każdego. Możesz podać go gościom, będą zachwyceni!

Podaję składniki na duży garnek sosu, ponieważ warto zrobić go więcej, jeśli zostanie, zjesz go ze smakiem na drugi dzień, lub możesz go zamrozić i wykorzystać przy innej okazji. Czasami robię z nim zapiekankę z ziemniaków, przepis na nią podam przy innej okazji.

DSC00687

Pamiętaj aby użyć składników najwyższej jakości, ser to ma być oryginalny Parmezan lub Grana Padano. Nie dodawaj gotowego startego sera w „typie parmezan” ponieważ należy traktować go jako przyprawę, która nada daniu odpowiedniego smaku i konsystencji.

Składniki:

  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 3 łodygi selera naciowego pokrojone w kawałki
  • 2 małe cebule pokrojone w kostkę
  • 4 ząbki czosnku posiekane
  • 1,3 kg mielonej wołowiny, może być z udźca
  • oliwa z oliwek
  • sól – najlepiej gruboziarnista, pieprz
  • pół butelki czerwonego półwytrawnego wina
  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • woda
  • 4 listki laurowe
  • pęczek świeżego tymianku związanego sznurkiem
  • 10 dkg startego parmezanu
  • pęczek posiekanej natki z pietruszki

Przygotowanie:

Marchew, seler, cebulę i czosnek zmiel w malakserze na ziarniste puree. Jeśli nie masz malaksera musisz bardzo drobniutko posiekać warzywa. W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek w takiej ilości aby przykryła dno. Wrzuć do garnka wszystkie warzywa, dodaj łyżeczkę soli i smaż warzywa na średnim ogniu przez około 15-20 minut. Chodzi o to, aby puściły cały sok i zarumieniły się. Nie idź na skróty, ten etap jest bardzo ważny aby sos nabrał aromatu i smaku. Smaż warzywa, aż staną się rumiane i suche.

DSC00474

Teraz możesz dodać mieloną wołowinę. Posól ją znowu łyżeczką soli i smaż razem z warzywami przez kolejne 15 minut. Ten etap jest równie ważny, musisz przesmażyć wołowinę, aby otrzymać mięsny sos pełen aromatu. Jeśli pominiesz ten etap otrzymasz wodnisty sos z kawałkami mięsa. Gdy woda, którą puściło mięso wyparuje i całość zacznie być zarumieniona możesz dodać passatę pomidorową. Znowu smaż całość przez około 10 minut, po tym czasie zalej wszystko czerwonym winem i doprowadź do wrzenia. Dodaj listki laurowe i związany pęczek tymianku, przemieszaj delikatnie i zmniejsz ogień.

DSC00490

Przykryj ganek przykrywką i gotuj około 20 minut aby wino odparowało. Teraz pozostaje tylko gotować sos przez około 2,5 godziny dolewając co jakiś czas pół szklanki wody aby uzupełnić tą, która odparowała.

Tak, ten sos musi gotować się tak długo, aby wszystkie smaki i aromaty połączyły się ze sobą a sos nabrał odpowiedniej konsystencji. Na koniec odparuj nadmiar płynu. i sprawdź czy nie trzeba odrobinę dosolić do smaku.

Możesz zrobić sos bolognese dzień wcześniej ze względu na długi czas przygotowywania. Nie zrażaj się jednak ponieważ jest tego warty. Odwdzięczy się cudownym smakiem, jakiego trudno szukać w gotowych sosach czy ofercie większości „włoskich” lokali.

Teraz wystarczy tylko ugotować makaron Tagliatelle al’dente w dobrze osolonej wodzie. Przełóż odpowiednią ilość sosu do mniejszego garnka, zagotuj, dodaj dwie łyżki wody z gotowania makaronu i wrzuć odcedzony ale jeszcze mokry makaron. Woda z gotowania jest potrzebna aby sos idealnie oblepił makaron. Teraz pogotuj około 1 minutę  dobrze mieszając makaron z sosem, dodaj sporą ilość parmezanu lub grana padano aby sos nabrał odpowiedniej konsystencji, wyłącz gaz pod garnkiem. Dodaj pokrojoną natkę, przemieszaj i podawaj.

Przełóż makaron na głębokie talerze, będą najlepsze, i posyp z wierzchu świeżo zmielonym pieprzem oraz resztą parmezanu.

DSC00698

Będziecie zachwyceni :-)

Komentarze do “Klasyczny sos Bolognese

  1. Kasieńka

    Zdobyłam. Zwyciężyłam.
    :)
    Rzeczywiście dość długo się gotuje, ale samo przygotowanie nie jest czasochłonne.
    Potrawa – rewelacyjna.
    I tak – jak Izunia napisałaś – można zrobić na zapas.
    Polecam i pozdrawiam Was Dziewczynki:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>