Królik w sosie musztardowym z szałwią

Idealny przepis na zbliżające się święta Wielkanocne. Mięso królika jest niskokaloryczne, zawiera dużo białka, najwięcej z dostępnych i popularnych w naszym kraju mięs, jest wyjątkowo smaczne i aromatyczne. W smaku przypomina nieco kurczaka, ale moim zdaniem jest od niego dużo smaczniejsze.

Dzisiejszy przepis na królika jest bardzo prosty w wykonaniu i jednocześnie wyjątkowo efektowny w smaku. Bardzo często serwuje się to delikatne mięso w towarzystwie równie delikatnych warzyw jak marchewka, pietruszka i seler. Ja natomiast postanowiłam nadać mu więcej życia i ostrości, dzięki musztardzie i świeżym ziołom, które to dodatki bardzo podkręcają smak dania. Używam oczywiście musztardy ekologicznej, zakupionej w delikatesach Piotr i Paweł o nazwie Kcyńska sarepska. Składa się ona z samych naturalnych składników, i jest naprawdę pyszna. Dodatek świeżej szałwii ma w tym przepisie duże znaczenie, więc nie omijajcie tego składnika.

SONY DSC

Użyłam udek i łapek przednich, ponieważ według mnie najlepiej się nadają. Podaję składniki dla 3-4 osób

Składniki:

  • 6 kawałków świeżego królika
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 20 listków świeżej szałwii
  • 2 cebule
  • 3 czubate łyżki musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki do przybrania

Przygotowanie:

Królika umyj, oprósz solą i pieprzem, skropl oliwą z oliwek i odstaw na min 2 godz do zamarynowania. Po tym czasie obsmaż go na masełku wymieszanym z oliwą (patent aby masło się nie przypaliło) na złoty kolor.

SONY DSC

Pokrój cebule, jedną w piórka a drugą w kostkę. Cebulę pokrojoną w kostkę przesmaż na łyżce oliwy razem z listkami szałwii i gdy będzie szklista przełóż ją do wcześniej przygotowanego garnka. Przełóż do niej mięso, posyp cebulą pokrojoną w piórka i wyciśniętym czosnkiem. Dodaj musztardę i gotuj około 45 minut na niedużym gazie tak, aby sos powoli gęstniał i nabierał aromatu. Sprawdzaj co 15 minut czy sos nie wyparował i w razie czego podlej wodą. Po 45 minutach sprawdź widelcem czy mięso zmiękło, może potrzebować jeszcze około 15 minut. Cebula dodana do sosu powinna się rozpaść, nadać mu słodyczy i gęstości, jest to sposób aby nie zagęszczać sosu mąką. Gdy mięso jest w sam raz zredukuj jeszcze sos aby miał konsystencję śmietany, spróbuj i jeśli jest taka potrzeba to dopraw solą, lub odrobiną cukru.

Gotowego królika posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj. Wybornie smakuje z ziemniakami z wody lub z kuskusem i sałatką z gotowanych buraczków.

SONY DSC

Komentarze do “Królik w sosie musztardowym z szałwią

  1. Rafalski od Gabi ;)

    Hejka Iza …

    No powiem tak, że na króliku nam się jak mało kto 😉 … otóż ja robiłem go na dwa sposoby na obiad Wielkanocy … pierwszy sposób polegał na użyciu śmietany 18, po podduszeniu go z cebulą, zaś drugi sposób polegał na podaniu do ze śmietaną oraz z musztardą … generalnie oba warianty znalzły zwolenników w proporcji 50/50% ;). Zastanawiam się czy wariacja królika z kurkami nie była by „króliczą ekstazą” kulinarną :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>