Lekki sernik na bazie jogurtu greckiego

Znowu przyszedł mi pomysł na słodkości, a dokładnie na sernik. A że sezon przedświąteczny w pełni, i wszyscy szukają nowych pomysłów na to jak zaskoczyć gości, to mogę zdecydowanie polecić ten przepis jako pomysł na znikający wigilijny sernik. Jak większość moich deserów nie jest zbyt słodki, za to wyjątkowo puszysty i rozpływający się w ustach. Uwielbiam w nim to, że jest bardzo łatwy do zrobienia i niskokaloryczny, tylko puszysta jogurtowa masa bez żadnego spodu, cud miód!

Wybornie smakuje z polewą czekoladową własnej produkcji :-)

SONY DSC

Składniki na sernik:

  • 3 opakowania jogurtu greckiego lub bałkańskiego dokładnie 1020 gr
  • 5 jajek
  • 6 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • pół szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
  • ziarenka z jednej laski wanilii lub dwie łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 garście posiekanych orzechów nerkowca i garść płatków migdałowych

Składniki na polewę:

  • łyżka masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki mleka
  • brązowy cukier

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty krem, osobno ubij pianę z białek. Do żółtek dodaj skrobię, olej i jogurty oraz ziarenka wanilii. Dobrze wszystko wymieszaj do połączenia się wszystkich składników. Ja mieszam w moim ukochanym pomocniku-robociku, który jest ulubioną kuchenną zabaweczką.

SONY DSCSONY DSC

Do serowo-żółtkowej masy dodaj pianę z białek i orzechy i wszystko dobrze, ale delikatnie wymieszaj aby masa była puszysta i nie opadła. Przełóż do tortownicy o średnicy 28 cm i piecz 1 godz 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie sprawdź wykałaczką czy sernik jest w środku upieczony ale nie wyjmując go z piekarnika aby nie opadł (włożona wykałaczka powinna pozostać sucha) i jeśli tego wymaga, dopiecz go jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie pozostaw ciasto w uchylonym piekarniku aby przestygło.

Teraz zrób polewę czekoladową. W rondelku o grubym dnie zagrzej mleko z masłem, dodaj kakao i dobrze wymieszaj do połączenia się składników. Dodaj cukier w ilości jaką lubisz, mnie wystarczą trzy łyżki, polewa nie jest wtedy zbyt słodka. Gotuj przez chwilę aż masa zgęstnieje i pozostaw aby lekko przestygła. Jeszcze ciepłą, ale niezbyt gęstą rozsmaruj na wierzchu sernika i posyp płatkami migdałowymi do dekoracji. Polewa stężeje jak całkowicie ostygnie.

SONY DSC

Ulubiony sernik mojego męża gotowy! Gwarantuję, że Wam również zasmakuje :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>