Muffiny czekoladowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym

Dzisiaj podzielę się z Wami moim super przepisem na muffiny. Tym razem będą to muffiny czekoladowo-pomarańczowe z dodatkiem kremu czekoladowego na bazie śmietany kremówki. Taki krem jest dużo lżejszy niż tradycyjne kremy na bazie masła, a przy tym moim zdaniem dużo pyszniejszy. Długo chodziło mi po głowie takie połączenie smaków, ponieważ uwielbiam połączenie czekolady i pomarańczy. Kojarzy mi się zawsze ze Świętami Bożego Narodzenia w moim rodzinnym domu, w czasach kiedy jeszcze wciąż niełatwo było dostać te dwa produkty w sklepach. Zaczęłam robić eksperymenty a ich pyszny efekt znalazł już uznanie kilku smakoszy.

Przepis znalazłam na jednym z blogów ale zmodyfikowałam go po swojemu oraz dodałam skórkę i sok z pomarańczy . Muffiny świetnie sprawdzą się w okresie świątecznym, u mnie królowały na wigilijnym stole, ale doskonale będą pasować na inne okazje. Są przepyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne, przy pieczeniu w całym domu cudownie pachnie :-) Podaję składniki na 10 babeczek.

SONY DSC

Składniki:

Na muffiny

  • 110 gr masła
  • 110 gr drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 180 gr mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 gr kakao
  • 55 ml mleka
  • 55 ml śmietanki kremówki 30 %
  • skórka starta z dwóch pomarańczy
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy

Na krem czekoladowy:

  • 200 ml śmietany kremówki 36 %
  • 100 gr gorzkiej czekolady
  • 2 czubate łyżeczki brązowego cukru

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj krem czekoladowy ponieważ musisz go wystudzić w lodówce, najlepiej aby chłodził się około 2 godzin. Wlej do rondelka połowę śmietany kremówki i doprowadź prawie do wrzenia. Zdejmij z palnika i wrzuć pokruszoną czekoladę oraz cukier i mieszaj energicznie aż do rozpuszczenia się czekolady. Odstaw krem do ostudzenia i zimny wstaw do lodówki. Teraz możesz zająć się muffinami.

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.

Masło wyjmij z lodówki aby zmiękło. Wyciśnij sok z pomarańczy i zetrzyj skórkę i odłóż na bok. Do miski wrzuć kawałeczki masła i drobny cukier i wymieszaj na puszystą, jasną masę. Miksuj dodając po kolei jajka aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Mąkę, proszek i kakao przesiej aby nabrały powietrza i dodaj do maślano-jajecznej masy razem ze śmietaną, mlekiem i sokiem i skórką z pomarańczy. Nie musisz mieszać zbyt długo, tylko do połączenia się składników.

Teraz pozostaje przełożyć masę do 10 silikonowych foremek na muffinki i wstawienie do piekarnika na 20-25 minut. Sprawdź czy są upieczone po 20 minutach wbijając wykałaczkę w jednego muffina – jeśli jest sucha to znaczy że muffiny już są dobre. Ostudź na kratce.

SONY DSC

Aby przygotować krem czekoladowy wyjmij czekoladowo-śmietanową masę z lodówki i zacznij ubijać tak jak ubija się bitą śmietanę. Dodaj pozostałe 100 ml kremówki i ubijaj aż czekoladowa bita śmietana będzie puszysta. Dekoruj muffinki kremem używając rękawa cukierniczego z końcówką np w kształcie gwiazdki. Ja każdego muffina udekorowałam migdałem, można posypać je też płatkami migdałowymi lub startą skórką z pomarańczy. Uruchom wyobraźnię 😉

SONY DSC

Pyszne muffinki gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>