Omlet z przepiórczych jajek ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i parmezanem

Rozpisywałam się już w temacie zbawiennych właściwości na nasze zdrowie przepiórczych jajek przy okazji przepisu na Omlet z przepiórczych jaj z serem, chilli i pomidorami. Dlatego też staram się wprowadzać je często do naszego codziennego menu. Poza tym są też wyjątkowo pyszne, wydaje mi się że lżejsze od jajek kurzych, pozostawiają lekkie uczucie nasycenia.

Dzisiejszy przepis to taki klasyk jeśli chodzi o połączenie składników, szpinak i suszone pomidory bardzo się lubią, a parmezan podkręca smak dania.

SONY DSC

Podaję składniki dla dwóch osób:

  • 1 opakowanie jajek przepiórczych, około 16 szt
  • 6 suszonych pomidorów
  • 250 gr młodych listków szpinaku
  • starty parmezan
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Umyj szpinak i wrzuć go na 1 minutę do posolonego wrzątku, blanszowanie przez tak krótki czas wystarczy aby szpinak zmiękł i zmniejszył swoją objętość. Odcedź go, odsącz wodę i poczekaj aż trochę przestygnie. W tym czasie pokrój pomidory w paski i rozbij jajka do miseczki. Widelcem lub trzepaczką połącz dokładnie żółtka z białkami. Rozgrzej patelnię, wlej na nią 2 łyżki oliwy, poczekaj aż będzie gorąca i wlej masę jajeczną i zmniejsz gaz.  Rozłóż na wierzchu suszone pomidory i odsączony szpinak i zetrzyj parmezan. Ponieważ suszone pomidory są słone to ja nie solę omletu tylko posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Możesz dodać odrobinę soli ale pamiętaj że nie należy z nią przesadzać :-)

SONY DSC

Omlet zacznie lekko rosnąć i złocić się od spodu, musisz sprawdzić to podważając łopatką. Jeśli jest już złoty to złóż dwa brzegi do środka i ostrożnie przełóż omlet na drugą stronę. Smaż jeszcze chwilę na małym gazie aby był tylko lekko ścięty w środku.

SONY DSC

Przedziel go na pół i przełóż na ogrzane talerze. Możesz skropić go oliwą z oliwek i podawać z pełnoziarnistym pieczywem.

Pyszne wegetariańskie danie na Lunch lub śniadanie gotowe!

Smacznego :-)

 

 

 

Komentarz do “Omlet z przepiórczych jajek ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i parmezanem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>