Pełnoziarniste muffiny z cynamonem, gruszkami i jabłkami

Deserów ciąg dalszy :-) Będąc w ciąży miałam wielką ochotę na słodkie smaki i teraz gdy słodka dziewczynka jest już na świecie, apetyt na nie pozostał… Natomiast staram się szukać nowych, ciekawych rozwiązań z użyciem owoców, różnych rodzajów mąki, przypraw i orzechów. Skomponowane w ten sposób desery są nie tylko pyszne ale też zdrowe.

SONY DSC

Dzisiejszy przepis to świetny pomysł na oryginalne śniadanie, w połączeniu z jogurtem stworzy zbilansowany posiłek. Zresztą oryginalnie, w Wielkiej Brytanii, muffiny podawane były właśnie na śniadanie jako zmodyfikowane bułeczki. Muffiny wychodzą bardzo delikatne, wilgotne w środku i chrupiące z wierzchu.

Podaję składniki na około 15 babeczek

Składniki:

  • 100 gr miękkiego masła
  • 110 gr cukru
  • 2 jajka
  • 150 gr jogurtu naturalnego do picia
  • 100 gr mąki pszennej
  • 120 gr mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka sody
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • Brązowy cukier do posypania

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.

SONY DSC

Jabłko i gruszkę obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Masło utrzyj z cukrem na gładką masę, dodaj jajka, przesianą mąkę, sodę, cynamon i jogurt. Wymieszaj na gładką masę ale nie za długo i na koniec dodaj owoce. Przemieszaj łyżką aby owoce połączyły się z ciastem. Nakładaj łyżką do foremek na muffiny, tak aby ciasto wypełniło je niemal do brzegu, babeczki wyrosną tylko trochę, mąka pełnoziarnista i duża ilość owoców sprawiają, że ciasto jest dosyć ciężkie. Każdego muffina posyp z wierzchu brązowym cukrem, który stworzy chrupiącą skorupkę. Piecz 25-30 minut.

SONY DSC

Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>