Pieczona mini sałata rzymska

Sałata rzymska w wersji pieczonej z dodatkiem aromatycznej mieszanki przypraw, może stać się alternatywą dla zwykłej sałaty z oliwą. Podana z pełnoziarnistym pieczywem sprawdzi się jako lekki lunch. Jest zaskakująco pyszna i łatwa w wykonaniu, dlatego polecam ją przy każdej okazji. Dodatek orientalnej przyprawy Za’atar składającej się z tymianku, sezamu i sumaku nadaje jej wyśmienitego aromatu. Możecie oczywiście dodać innej orientalnej mieszanki przypraw albo mielonego kuminu.

SONY DSC

 

Składniki:

  • 4 mini sałaty rzymskie
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy Za’atar

Przygotowanie:

SONY DSC

Sałatę umyj i przekrój na pół, przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp solą, pieprzem, Za’atarem i kawałkami masła, skrop oliwą z oliwek. Przykryj folią do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 20 minut, po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj jeszcze 10 minut bez termoobiegu.

To wszystko :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>