Pieczone ziemniaki według Gordona Ramsaya

To są najlepsze pieczone ziemniaki jakich próbowałam! Będziecie zachwyceni – gwarantuję. Są proste w wykonaniu i bardzo efektowne, nadają się jako dodatek do obiadu, lub podane z sosem czosnkowym czy tzatziki, jako świetna imprezowa przekąska. Ja uwielbiam ziemniaki w każdej postaci i testuje mnóstwo sposobów na ich przygotowanie więc można powiedzieć że jestem ekspertem 😉

Ilość dopasuj do ilości smakoszy i ich apetytu.

SONY DSC

Składniki:

  • dowolna ilość dużych ziemniaków
  • oliwa z oliwek, min 3 łyżki
  • sól
  • tymianek, oregano, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni umieszczając w nim naczynie w którym będziesz piec ziemniaki. Zagotuj wodę w czajniku. Ziemniaki obierz i przekrój wzdłuż na dwa lub cztery kawałki w zależności od wielkości. Zalej wrzątkiem, osól i gotuj dokładnie 4 minuty od momentu wrzenia. Odcedź i wyjmij rozgrzane naczynie z piekarnika. Polej naczynie oliwą z oliwek i wrzuć do niej ziemniaki. Będą skwierczeć i o to właśnie chodzi :-).

Posyp je ziołami które lubisz, mogą być wszystkie które podałam, lub tylko jedne, potrząśnij naczyniem aby zioła i oliwa oblepiły w miarę równomiernie ziemniaki i wstaw do piekarnika na 30 minut. W tym czasie możesz nimi potrząsnąć, aby równomiernie się opiekały. Jeśli chcesz aby były bardziej spieczone zostaw je jeszcze z 10 minut w piekarniku.

SONY DSC

I to wszystko! Można zajadać!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>