Pieczony kurczak zagrodowy faszerowany cytrynami i tymiankiem

Dzisiaj przepis na danie mięsne, który możecie wykorzystać przy okazji niedzielnego, leniwego gotowania lub gdy przyjmujecie gości. Uwierzcie, że tak przygotowany kurczak zaskoczy Wasze podniebienia i uniesie na kulinarne wyżyny. Już kiedyś wspominałam. że uwielbiam dodawać cytryny do kurczaka ponieważ świetnie podkreślają jego smak. Nadają mu świeżości i skruszają mięso, powodując, że staje się bardziej soczyste.

Ponieważ zwracam uwagę na to co jemy, kupuję kurczaki tylko z naturalnych, ekologicznych hodowli, gdzie są one traktowane w sposób przyjazny i nie stosuje się hormonów i innych chemicznych „śmieci” oraz paszy z GMO. Mięso takiego kurczaka jest zupełnie inne w smaku, aromatyczne i zdrowsze. Cytryny do tego przepisu najlepiej użyć niewoskowane, ponieważ potrzebujemy je w całości razem z aromatyczną skórką

SONY DSC

Składniki:

  • cały kurczak zagrodowy około 1,5 kg
  • sól, pieprz
  • pęczek świeżego tymianku
  • 2 sparzone cytryny pokrojone na kawałki razem ze skórką
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżka miodu
  • oliwa z oliwek
  • świeże lub suszone chilli

Przygotowanie:

Kurczaka najlepiej przygotować dzień wcześniej, lub jeśli nie mamy na to czasu min 2 godziny przed wstawieniem do piekarnika. Pozwoli to na połączenie się aromatów. W malakserze robimy pastę z oliwy z oliwek, soli, pieprzu, 2 ząbków czosnku, chilli, miodu i połową pęczka tymianku. Kurczaka myjemy nacieramy przygotowaną pastą z wierzchu i w środku.

SONY DSC

Cytryny kroimy na 8 kawałków i wkładamy do środka kurczaka razem z pozostałą ilością tymianku i czosnkiem.

SONY DSCSONY DSC

Pozostawiamy na cała noc w lodówce aby nabrał aromatu. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy kurczaka około 50 minut z jednej strony i po przewróceniu na drugą stronę też tyle samo. Po tym czasie zwiększamy temp do 200 stopni i pieczemy jeszcze około 15 minut do zrumienienia skórki. W czasie pieczenia dobrze jest kurczaka podlewać od czasu do czasu powstającym sosem aby mięso się nie wysuszyło.

SONY DSC

Kurczaka podajemy z ziemniakami, brązowym ryżem lub pieczywem oraz sałatą z sezonowymi dodatkami. Cytryny stanowią element tego dania, zobaczycie jak pysznie będą się komponować.

Smacznego!

Komentarze do “Pieczony kurczak zagrodowy faszerowany cytrynami i tymiankiem

Odpowiedz na „NataliaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>