Pstrąg łososiowy na parze z tymiankiem

Jakiś czas temu zakupiłam bardzo przydatne urządzenie jakim jest garnek do gotowania ryżu. W euforii gotowania postanowiłam wypróbować dodatkowe możliwości tego prostego kuchennego pomocnika. Działa on na zasadzie parowania, więc oprócz gotowania ryżu lub kaszy, można przyrządzić dania na parze, warzywa, mięso lub ryby i owoce morza.

Dzisiaj podam wam bardzo prosty przepis na rozpływającą się w ustach, pełną smaku i super zdrową rybkę.

Pstrąg łosiowy jest to odmiana o różowym kolorze mięsa i bardziej intensywnym smaku. Moim zdaniem jest smaczniejszy niż powszechnie znana jasna odmiana. Przygotowanie go na parze powoduje intensyfikowanie smaku oraz obniża kaloryczność dania.

DSC02765

Oczywiście nie musicie kupować garnka do gotowania ryżu, możecie przygotować rybę w garnku z nasadką do parowania. Natomiast jeśli macie taki garnek możecie, tak jak ja, ugotować ryż jaśminowy i rybę w jednym garnku i mieć obiad gotowy w 15 min :-)

Podaję składniki dla dwóch osób:

  • filet z pstrąga łososiowego o wadze 500 gr
  • trzy gałązki tymianku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • czarny, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Połóż rybę na talerz lub deskę, posól, popieprz, posyp listkami tymianku i skropl oliwą. Delikatnie wetrzyj dłonią przyprawy i oliwę w mięso ryby. Możesz poczekać 30 minut aż tymianek i sól wnikną w mięso, ale jeśli nie masz czasu możesz od razu zacząć.

DSC02725

Jeśli gotujesz rybę w garnku do gotowania ryżu to możesz ugotować cały obiad w jednym urządzeniu. Przygotuj ryż jaśminowy według mojego przepisu, zalej odpowiednią ilością wody i włącz garnek na funkcję gotowania, na górze umieść naczynie do gotowania na parze, włóż do niego rybę i zamknij pokrywkę. Garnek po 10 minutach przestawi się na funkcję podgrzewania i od tego momentu poczekaj jeszcze 5 minut. Po tym czasie otwórz garnek i gotowe. Aromatyczny, zdrowy i pełen smaku obiad w 15 minut.

DSC02765

Jeśli chcesz przygotować pstrąga w tradycyjnym garnku z dziurkowaną nakładką to od momentu zagotowania się wody i przykrycia przykrywką wystarczy 10 minut aby rybą była gotowa. Wtedy możesz podać pstrąga z dowolnymi dodatkami.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>