Ragu z wołowiny na sposób włoski

Dawno mnie nie było….. Obowiązki związane z dzidziulką + zwykłe codzienne sprawy i praca, spowodowały totalny spadek formy i czasu na bloga. Ale nie próżnowałam, ciągle odkrywałam nowe smaki i przepisy.

Jeden z nich to Ragu z wołowiny na sposób włoski, podany z makaronowymi rurkami w wersji max lub gnocci czyli włoskimi kopytkami. Pyszne danie w sam raz na jesienne wieczory, może być przygotowane z kilku rodzajów mięsa. Smażone warzywa, świeże pomidory oraz zioła i słuszna porcja czerwonego wina, nadają potrawie niepowtarzalnego smaku i aromatu. W tym roku niestety nie udało nam się wyjechać do naszych ukochanych Włoch, więc przenosimy ich urok na talerze :-)

Z podanych składników wyjdzie spory garnek mięsnego sosu, który wystarczy na obiad dla 8 osób, lub na kilka dni, odgrzewany nabiera więcej aromatu.

SONY DSC

Składniki:

  • 1,3 kg pręgi wołowej
  • 0,5 kg boczku wieprzowego
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona papryka
  • 8 świeżych pomidorów malinowych bez skórki lub 1 puszka
  • 2 szklanki czerwonego wina
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 5 listków laurowych
  • pół pęczka świeżego tymianku
  • świeże posiekane chilli

Przygotowanie:

Pręgę pokrój na kawałki wielkości 2, 3 cm. Boczek w podobną kostkę.Marchewkę, seler, cebulę, czosnek i paprykę obierz, umyj i pokrój na kawałki. Warzywa zmiel w malakserze na drobne kawałki. Do głębokiego garnka wlej 3 łyżki oliwy i dodaj zmielone warzywa. Posól je i smaż mieszając od czasu do czasu aby nabrały aromatu, ten etap jest bardzo ważny, dzięki niemu ragu będzie bardzo aromatyczne. Na patelni obsmaż wołowinę, dodając w trakcie odrobinę soli. Przełóż do miski i obsmaż boczek aby wytopiła się część tłuszczu.

SONY DSC

W drugim garnku sprawdzaj warzywa i gdy będą już lekko rumiane dodaj do nich mięso (wołowinę i boczek) i mieszaj smażąc je razem około 5 minut. Po tym czasie dodaj pomidory, obsmaż kilka minut i zalej wszystko czerwonym winem. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz gaz. Teraz możesz dodać tymianek, chilli i liście laurowe. Gotuj ragu około 2 godzin na maleńkim ogniu, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie płyn będzie się redukował więc możesz dolewać co jakiś czas trochę wody. Pamiętaj aby nie nalać jej zbyt dużo, tylko tyle aby przykryła potrawę. To jest czas, gdy ragu nabiera aromatu.

SONY DSC

Pod koniec gotowania spróbuj czy potrawie nie trzeba odrobiny soli i pieprzu. Po około 2 godzinach wołowina powinna być miękka a sos aksamitny i pełen smaku.

Teraz już jest pora na serwowanie. Czy podasz ragu z makaronem czy z gnocci, posyp danie posiekaną natką pietruszki, startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem. Pamiętaj aby dobrze odsączyć makaron lub kopytka przed nałożeniem ich na talerz.

Smacznego!

SONY DSC

Komentarz do “Ragu z wołowiny na sposób włoski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>