Recenzja restauracji „Stoczek 1929″ w Białowieży

Przy okazji kolejnej weekendowej podróży motocyklowej zawitaliśmy po raz drugi do urokliwej Białowieży. Postanowiliśmy spędzić smakowity sobotni wieczór w znanej nam już restauracji Stoczek 1929. Lokal znajduje się w ślicznej małej kamieniczce wybudowanej w 1929 roku, w której swego czasu mieścił się Urząd Gminy Białowieża. Była to już nasza trzecia wizyta w tej restauracji, poprzednim razem tak nas zachwyciła obsługa, jedzenie i atmosfera tego miejsca, że wróciliśmy na obiad następnego dnia. Tym razem w kulinarną podróż po kresowych smakach zaprosiliśmy naszych znajomych.

stoczek

Zacznijmy od tego, że jest to naprawdę wyjątkowe miejsce gdzie w spokojnej, wakacyjnej atmosferze spędzicie wolne chwile. Miejsce odpowiednie na spotkanie z przyjaciółmi, romantyczną kolację czy rodzinne spotkanie. Wszystko jest starannie dopracowane, wystrój przywołujący nostalgiczne i sielskie czasy międzywojenne ale z nutką nowoczesności, muzyka często grana na żywo, dyskretna obsługa oraz przepyszne jedzenie.

stoczek 2

Menu restauracji jest zróżnicowane, przeważają smaki białoruskie, litewskie, rosyjskie, polskie i żydowskie. Smakosze odnajdą tam Bliny z wędzoną rybą i kozim serem, Pierogi z siekanym mięsem dzika czy Comber z sarny na borowikach. Kulinarni Odkrywcy zasmakują w Soliance, Szurpie tatarskiej, czy Kotlecie z żubra na sosie z grzybów leśnych z warzywami sezonowymi i soczewicą. Tak to prawda, w Stoczku jak i w całej Białowieży można posmakować mięsa Żubra. Restauracja może się także pochwalić przepysznym gruszkowym Cydrem z beczki, ukraińskim piwem Obołoń, licznymi nalewkami z pigwy, żurawiny czy derenia oraz kwasem chlebowym.

Ceny w restauracji plasują się na średnim poziomie, od 23 – 29 zł za zakąski, 12 – 18 zł za zupy, 32 – 50 zł za danie główne i 12 – 18 zł za deser. Natomiast restauracja chwali się tym, że nie korzysta z gotowych koncentratów, konserwantów oraz wzmacniaczy smaku, co dodatkowo podnosi jakość usługi.

Menu jest modyfikowane wraz ze zmieniającymi się porami roku, co wydaje się oczywiste, choć niestety wciąż mało popularne. Wszak nasza dieta powinna harmonijnie współgrać z dostępnością świeżych, sezonowych produktów, najlepiej z najbliższej okolicy, wytwarzanych przy użyciu tradycyjnych metod. W sezonie letnim zachwyca rozmaitość owoców, szczególnie leśnych stąd w menu Stoczka odnajdujemy cudowny wybór deserów z użyciem owoców jak Pierogi z jagodami, Gruszecznik czy rozmaite Tarty owocowe.

Pisząc tą recenzję przeniosłam się myślami do pięknego, pełnego kwiatów ogrodu, w którym raczyliśmy się smakołykami popijając schłodzony gruszkowy Cydr. Nawet letnia, kapryśna burza nie zepsuła nam magicznego wieczoru, kiedy po skończonej kolacji wracaliśmy w letnich strojach skąpani w strugach deszczu. Tym mocniej będziemy wspominać nasz pobyt w Stoczku, wraz z jego smakami, które zagościły już na stałe w naszej głowie i podniebieniu.

Gratuluję serdecznie właścicielom, że stworzyli tak piękne i oryginalne miejsce ” gdzieś na końcu świata” do którego chce się wracać. Oby więcej takich miejsc!

Komentarze do “Recenzja restauracji „Stoczek 1929″ w Białowieży

    1. Iza Post author

      Ach dużo pyszności, wymienione bliny, pierogi z mięsem żubra, solianke, szurpe tatarska, pieczone ryby z piekarnika, pielmieni z mięsem, baranine na plackach ziemniaczanych, kaczke, racuchy, gruszecznik, tarte z jabłkami, tarte z jagodami…. pewnie coś jeszcze, natomiast naprawdę wszystko absolutnie było pyszne i bez zarzutu. Szczerze polecam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>