Risotto z zielonymi szparagami

Sezon na szparagi w pełni. Postanowiłam więc połączyć królewskie warzywo i klasyczną pozycję Włoskiej kuchni w idealny duet. Risotto jest pyszne, bardzo wiosenne i pożywne, w 100 % wegetariańskie. Będzie smakować nawet tym, którzy do tej pory za tą potrawą z ryżu nie przepadali.

Podaję składniki na 2-3 porcje zależnie od poziomu łakomstwa :-)

SONY DSC

  • szklanka ryżu arborio
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/3 szklanki białego półwytrawnego wina
  • 1 łodyga selera naciowego
  •  1 cebula
  • 8 zielonych szparagów
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • 4 łyżki startego sera parmezan lub grana padano
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • sól do smaku
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Risotto najlepiej jest gotować w głębokiej patelni lub rondlu z grubym dnem.

Bulion doprowadź do wrzenia i trzymaj pod ręką. Posiekaj seler naciowy i cebulę w drobną kostkę. Na połowie ilości masła i łyżce oliwy zeszklij cebulę i seler lekko soląc, aby warzywa puściły sok. Dodaj ryż i smaż ciągle mieszając aż będzie szklisty. Dodaj wino i mieszaj aż alkohol wyparuje a ryż wchłonie cały aromat. Dodaj łyżkę wazową bulionu i zamieszaj, poczekaj aż ryż wchłonie cały płyn i dolej kolejną łyżkę lub dwie. Postępuj tak przez około 15 minut.

SONY DSC

Po tym czasie dodaj umyte i pokrojone szparagi bez główek. Są one bardzo miękkie i delikatne i nie potrzebują długiego gotowania.

SONY DSC

Dodaj bulion i zamieszaj, po około 5 minutach dodaj główki szparagów i sprawdź czy ryż jest już al’dente, czyli lekko twardy oraz czy nie potrzebuje odrobiny soli.

SONY DSC

Jeśli tak, to gotuj jeszcze około 3 minuty dodając według potrzeby łyżkę bulionu. Jeśli bulion już Ci się skończył, dodaj gorącą, przegotowaną wodę. Gdy ryż wchłonie płyn i będzie już idealny w smaku, dodaj resztę masła i połowę parmezanu. Wyłącz gaz, przykryj potrawę pokrywką na jakieś 3 minuty, w tym czasie risotto musi „odpocząć”. Następnie dodaj resztę parmezanu i posiekaną natkę pietruszki oraz świeżo zmielony pieprz i przemieszaj jeszcze raz.

SONY DSC

Podawaj w głębokich talerzach udekorowane startym parmezanem :-)

Bon Apetito!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>