Sałatka z czerwonej soczewicy z jabłkiem, pestkami słonecznika i ziołami

Wyjątkowo prosta w wykonaniu i bardzo smaczna sałatka z czerwonej soczewicy skradła moje serce. Składa się tylko z kilku składników, które zawsze znajdziesz w lodówce, natomiast smak jest zaskakująco wyjątkowy. Świetna alternatywa na lunch lub piknik, możesz ją zapakować i zabrać ze sobą gdziekolwiek chcesz. Smakuje solo bądź z kromką pełnoziarnistego chleba. Nada się na domowe przyjęcie lub jako dodatek do grillowanych potraw w ogrodowym plenerze.

Do jej zalet można doliczyć jeszcze łatwo przyswajalne białko, „dobre” węglowodany, żelazo, witaminy i odrobinę tłuszczu, czyli wszystko co składa się na zbilansowany posiłek. Pokochacie soczewicę tak jak ja – gwarantuję. Dodam jeszcze, że jest to sałatka wegetariańska, jedyny produkt odzwierzęcy to gęsty i naturalny grecki jogurt.

SONY DSC

Składniki:

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 twarde słodko-kwaśne jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • posiekana natka pietruszki
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego najwyższej jakości
  • 1 łyżeczka musztardy
  • świeżo zmielona sól i pieprz
  • 2 łyżki prażonych pestek słonecznika

Przygotowanie:

SONY DSC

Soczewicę ugotuj w lekko osolonej wodzie około 6-7 minut. Sprawdź po 6 minutach czy jest al’dente i jeśli trzeba to gotuj jeszcze minutę lub dwie. Pamiętaj, że nie może się rozpaść. Po tym czasie odcedź na sitku i przelej zimną wodą.

Cebulę pokrój w drobną kostkę, jabłko obierz ze skórki i też pokrój w kostkę odrobinę większą niż cebulę. Przełóż cebulę i jabłko do miski, dodaj zioła prowansalskie, posiekaną natkę, ja dodaję jej naprawdę dużo, pestki słonecznika i ostudzoną soczewicę. Dopraw jogurtem, musztardą, solą i pieprzem, przemieszaj do połączenia się składników i odstaw na min 1 godz aby wszystkie smaki połączyły się ze sobą. Gotowe!

SONY DSC

Świetnie smakuje na drugi dzień, więc z powodzeniem sprawdzi się dla zapracowanych, potrzebujących ją zabrać w pudełku do pracy.

Smacznego!

SONY DSC

 

Komentarz do “Sałatka z czerwonej soczewicy z jabłkiem, pestkami słonecznika i ziołami

  1. irda

    Dzisiaj ją zrobię, wygląda bardzo smakowicie.
    Świetna alternatywa dla kanapek w pracy,
    często z wędliną i żółtym serem.
    Nie dość, że wędliny są coraz gorsze,
    to mają podobny smak, czyli bez smaku.
    Za to konserwantów bez liku.
    A w tej sałatce samo zdrowie i bez „E”
    Żabie Udka,
    dzięki za przepis.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>