Sałatka z ryżu Basmati z pomidorami, serem cheddar i bazylią

Ta sałatka powinna nazywać  się „ZNIKAJĄCA W OKA MGNIENIU Z TALERZA”. To połączenie puszystego ryżu Basmati, pomidorów, bazylii oraz kremowego i wyrazistego w smaku sera cheddar nie ma sobie równych. Na pomysł jej zrobienia wpadłam przypadkiem przy okazji tzw. czyszczenia lodówki.  Znalazłam ryż, który pozostał z obiadu, trochę sera, pomidory…. jak zrobić coś z niczego? Najlepsze pomysły przychodzą zawsze w takich momentach.

Sałatka okazała się tak smaczna, że od tamtego czasu robię ją często. Jej dużym atutem jest obłędny zapach oraz mała liczba składników. Można zjeść ją na lunch w pracy (łatwo ją zapakować i na pewno nie ubrudzisz się podczas jedzenia) lub kolację, zabrać na piknik za miastem.

Pamiętaj aby dodać ser cheddar (może być Grana Padano w zastępstwie) i świeżą bazylię, dobre składniki są najważniejsze.

DSC01809

Składniki:

  • 1 miseczka ryżu Basmati
  • 4 czerwone pomidory
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 20 listków bazylii
  • 100 gr sera cheddar
  • 1 mała cebulka szalotka
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ugotuj ryż według mojego przepisu i pozostaw do ostygnięcia. Pokrój wszystkie pomidory w  kostkę, kawałki powinny być wielkości połowy pomidorka koktajlowego. Wrzuć je do miski w której będziesz przygotowywać sałatkę. Dodaj do nich posiekaną drobno bazylię i szalotkę. Teraz możesz dodać sól, pieprz i wymieszać te trzy składniki – czujesz już ten obłędny zapach?

DSC01807

Pokrój ser w drobną kostkę i wrzuć do pomidorów, które przez ten czas puściły sok. Ten sok to kwintesencja smaku sałatki, ryż go wchłonie i w ten sposób wszystkie smaki się połączą. Teraz pozostaje tylko dodać zimny ryż i majonez, pamiętaj to mają być tylko dwie łyżki, ta ilość może wydać się zbyt mała ale to jest sałatka z dodatkiem majonezu a nie majonez z sałatką. Dodaję do niej majonez tylko po to, aby wszystkie składniki połączyły, zlepiły się ze sobą. Pamiętajcie, zdrowa dieta i mniej kalorii to podstawa!

Teraz spróbuj czy sałatka jest odpowiednio doprawiona, może będzie potrzebować jeszcze trochę soli i pieprzu. Odstaw ją na min. 30 minut aby smaki i aromaty dokładnie połączyły się ze sobą.

I już! Pani sałatka „znikająca w oka mgnieniu” jest już gotowa!

DSC01815

Smacznego :-)

 

Komentarze do “Sałatka z ryżu Basmati z pomidorami, serem cheddar i bazylią

  1. Ewcia

    No naprawdę jestem pod wrażeniem:) Jadłam oryginał więc zaryzykowałam i też zrobiłam a co:) i co naprawdę zniknęła z talerzy bardzo szybko, przepyszna. Szybko się robi i szybciutko się zjada mniam:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>