Sałatka z zieloną soczewicą

Wegetariańskich przepisów ciąg dalszy 😉 nowe pomysły i inspiracje na wykorzystanie „zielonych” darów natury same przychodzą mi do głowy więc płynę z prądem. Najważniejsze dla mnie jest to, że mój raczej mięsożerny mąż, pokochał wegetariańskie posiłki i pomimo że, absolutnie nie zrezygnujemy z jedzenia mięsa, to spożywanie go w mniejszych ilościach przestało być problemem.

Dzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem na przepyszną sałatkę z zieloną soczewicą i kilkoma rodzajami chrupiących warzywnych dodatków. Nie jest skomplikowana w wykonaniu, zawiera dużo białka i przeróżnych witamin i minerałów, w połączeniu z pełnoziarnistym chlebem świetnie sprawdzi się jako lunch w pracy – można ją spakować i zabrać gdziekolwiek. Można ją też potraktować jako dodatek do pieczonego mięsa z grilla lub z piekarnika, świetnie przełamie smak i nada świeżości. Ma  w sobie bliskowschodnią nutę, można dodać do niej przyrumienione na patelni kawałki pity. Ilość sałatki to sprawa umowna, u mnie wystarcza dla 2 osób 😉

SONY DSC

Składniki:

  • szklanka zielonej soczewicy
  • 250 gr pomidorków koktailowych
  • pół dużej czerwonej cebuli
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • pół czerwonej papryki
  • kilka kawałków wędzonej papryki według mojego przepisu
  • 1/3 zielonego wężowego ogórka
  • garść wydrylowanych zielonych oliwek
  • 1/4 główki sałaty lodowej
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Ugotuj soczewicę w niedużej ilości lekko osolonej wody około 15 minut, aby była al’dente czyli stawiała lekki opór zębom. Nie może się rozpaść, ziarenka muszą być w całości. Po ugotowaniu odcedź ją na sicie i przelej zimną wodą. Odstaw do ostygnięcia.

Cebulę posiekaj w kostkę, pomidorki i oliwki przekrój na pół, paprykę świeżą i wędzoną pokrój w kawałki wielkości kęsa. Ogórek będzie ładnie wyglądał pokrojony w słupki a sałata lodowa w paski. Przełóż wszystkie warzywa do miski, dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek. połącz warzywa z ugotowaną soczewicą, sprawdź jak smakuje, może potrzebny będzie jeszcze sok z cytryny, sałatka ma mieć wyraźny cytrynowy aromat. Ja lubię zapakować ją w miseczki zrobione z liści sałaty lodowej, ale można oczywiście przełożyć ją po prostu na ładny półmisek.

SONY DSC SONY DSC

Zdrowy lunch lub kolacja gotowy :-)

Komentarze do “Sałatka z zieloną soczewicą

  1. Gabriela Masłowska

    Super sałatka….ostatnio ją zrobiłam po raz pierwszy i byłam mile zaskoczona…..trzeba będzie ją wkrótce powtórzyć…..dziękuje za przepis :-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>