Śliwkowiec czyli kruche ciasto ze śliwkami i bezową pianką

Sezon na jedne z moich ulubionych owoców w pełni. Śliwki są świetne na przetwory i desery, może przez swój słodko-kwaśny smak, który uwielbiam. Ogólnie jeśli chodzi o słodycze to dla mnie najlepsze to te niezbyt słodkie, z owocami nadającymi rozpływającą się w ustach konsystencję i wspaniały aromat.

Dzisiejszy przepis to prawdziwy hit. Będzie cudownym przysmakiem w coraz dłuższe jesienne wieczory, idealnie pasuje do pysznej herbaty i książki, najlepiej skandynawskiego kryminału. Jest tak pyszne, że można zjeść naprawdę spory kawałek, ale kto by się tym przejmował :-)

SONY DSC

Składniki:

Na ciasto:

  • 250 gr mąki
  • 125 gr masła
  • 30 gr zmielonych migdałów
  • 80 gr cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Na śliwkowe nadzienie:

  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 3 łyżeczki brązowego cukru

Na bezową piankę:

  • 2 białka
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Zacznij od ciasta. Mąkę, cukier, sól i zmielone migdały zagnieć razem z masłem pokrojonym na małe kawałki. Możesz to zrobić ręcznie lub w robocie kuchennym z końcówką hakiem. Gdy ciasto zacznie się zlepiać dodaj jajko i wymieszaj aby wszystkie składniki się połączyły. Kulkę z ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.

Teraz możesz zająć się śliwkami. Umyj je i usuń pestki. Kilogram Pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do rondelka dodając cukier. Smaż na małym ogniu mieszając od czasu do czasu aż śliwki puszczą sok. Zmniejsz ogień i duś tak jeszcze około 30 minut aż otrzymasz powidła śliwkowe. Musisz się bronić przed pokusą aby ich nie zjeść są tak pyszne i pełne smaku, przydadzą się do ciasta :-) Resztę śliwek przekrój na pół aby mieć ładne dwie połówki i odłóż na bok

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni wyjmij ciasto z lodówki. Na foremkę o wielkości 23-24 cm połóż papier do pieczenia i wypełnij ją dokładnie ciastem. Jest ono dosyć twarde po wyjęciu z lodówki więc ta czynność będzie wymagała odrobiny siły. Włóż spód ciasta do piekarnika i piecz 10 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i poukładaj na nim surowe śliwki a na nie rozsmaruj śliwkowe powidła. Wstaw ciasto do piekarnika na 25 minut.

SONY DSC

Ubij pianę z białek z cukrem na sztywno, wyjmij ciasto rozłóż pianę na jego wierzchu i piecz jeszcze 10 minut tak aby bezowa pianka się przyrumieniła.

SONY DSC

Ciasto ze śliwkami jest gotowe! Pyszne i bardzo aromatyczne, słodko-kwaśne takie jak lubię!

Smacznego :-)

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>