Świąteczne ciasteczka cynamonowe z lukrem królewskim

Święta Bożego Narodzenia zawsze kojarzą mi się z cudownymi aromatami, które wypełniają cały dom. Są to oczywiście zapachy jedzenia: pomarańczy, wanilii, cynamonu i czekolady. Te słodkie aromaty połączone ze sobą dają mieszankę wprawiającą mnie w świąteczny nastrój. Bo co może być piękniejszego niż widok rumianych ciasteczek w piekarniku i ich cudowny zapach?

Dzisiejszy przepis znalazłam kiedyś na jakimś blogu i z powodzeniem wykorzystuję do dziś. Nie jest zbyt skomplikowany, ciastka możesz zrobić z dzieckiem zamieniając pieczenie i dekorowanie w super zabawę. Ciasteczka wychodzą pyszne, aromatyczne, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Schowane do słoika przypominają nostalgiczne czasy dzieciństwa i mają w sobie jakąś magię. Tylko trzeba będzie pilnować tych co lubią podkradać ze słoików, ja znam kilka takich osób :-)

SONY DSC

Składniki:

na ciasteczka

  • 100 gr cukru pudru waniliowego domowej roboty
  • 140 gr drobnego cukru brązowego
  • 200 gr miękkiego masła
  • 1 duże jajko
  • 300 gr mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 czubate łyżeczki mielonego cynamonu

na lukier

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Masło utrzeć z dwoma rodzajami cukru na puszystą masę, dodać jajko i miksować do uzyskania jednolitej i puszystej konsystencji. Przesianą mąkę połączyć z sodą i cynamonem i dodać do maślano-cukrowej masy. Zagnieść ciasto, najlepiej w pomocniku kuchennym typu kitchen aid, lub rękami do uzyskania jednolitej konsystencji .Ciasto może się lekko kleić. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 2 godziny aż ciasto będzie plastyczne i nie będzie się kleić. Po tym czasie możesz brać się za wałkowanie, ja najczęściej dzielę ciasto na mniejsze kawałki bo wtedy jest łatwiej wałkować. Podsyp blat mąką aby ciasto nie przyklejało się i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Przy pomocy foremek o różnych świątecznych kształtach wycinaj ciasteczka i kładź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując 1 cm odległość pomiędzy ciasteczkami  (trochę wyrosną).

Piecz partiami około 8 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

SONY DSC

Przygotuj lukier królewski ubijając białko z cukrem i sokiem z cytryny na biały, gęsty lukier, może się okazać że będzie potrzebne więcej cukru, wszystko zależy od wielkości jajka. Przełóż do rękawa do ozdabiania lub strzykawki, wedle uznania, i dekoruj wystudzone ciasteczka.

DSC00105(2)

Lukier szybko zasycha i twardnieje. Zabawa przy ozdabianiu, wymyślanie nowych wzorów, to dla mnie prawdziwy relaks.

DSC00103(1)

Miłej zabawy :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>