Szarlotka na kruchym spodzie z Antonówek z kruszonką

To jest przepis na ciasto biorące udział w Sunday Apple Challenge, akcji wymyślonej przez moją koleżankę Karolinę na fali akcji „Jedz polskie jabłka”. Zostałam wytypowana jako jedna z pierwszych do upieczenia szarlotki, nakręcenia filmu i zamieszczenia go na facebooku oraz wytypowania kolejnych trzech osób. Takie podaj dalej ale z przesłaniem, aby promować polskie produkty i rzemieślnicze wyroby.

Postanowiłam umieścić przepis na blogu, aby ułatwić sprawę kolejnym wytypowanym osobom, gotowy przepis na pyszne ciasto to połowa sukcesu. A to jest naprawdę cudowne, nie za słodkie, aromatyczne, rozpływające się w ustach.

SONY DSC

Składniki:

Na ciasto:

  • 300 gr mąki
  • 180 gr masła pokrojonego na kawałki
  • 50 gr brązowego cukru
  • 4 żółtka

Na jabłkowe nadzienie:

  • 6 dużych antonówek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/3 łyżeczki kardamonu

Na kruszonkę:

  • 1,5 łyżki miękkiego masła
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego najlepiej własnej roboty

Przygotowanie:

Zagnieć wszystkie składniki ciasta ręcznie lub w robocie z końcówką hakiem. Nie gnieć zbyt długo, tylko do połączenia się składników, zlep wszystko w kulkę w włóż do lodówki na 1 godz.

Teraz zajmij się jabłuszkami. Obierz je i usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki. Włóż jabłka do rondelka dodaj cukier, cynamon i kardamon i podgrzewaj na małym ogniu około 10 minut, możesz dodać odrobinę wody żeby nie przywierały. Mieszaj uważając aby nie przypalić jabłek. Po tym czasie odstaw nadzienie aby przestygło.

SONY DSC

Aby zrobić kruszonkę połącz ze sobą wszystkie składniki, zlepiając palcami.

SONY DSC

Nastaw piekarnik na 200 stopni. 3/4 ciasta rozwałkuj i rozłóż na średniej okrągłej formie średnicy 24 cm. Podpiecz ciasto przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika nałóż na wierzch jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkuj na cienki placek, pokrój na paski i połóż na wierzchu jabłek formując kratkę. Posyp z wierzchu kruszonką i piecz jeszcze 30 minut w temp 200 stopni.

SONY DSC

Jest pyszna i rozpływająca się w ustach w sam raz na jesienne wieczory :-)

SONY DSC

SONY DSC

Smacznego i powodzenia w nominacjach!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>