Zdrowe ciasteczka owsiane z bakaliami i malinami

Druga wersja moich urodzinowych ciastek, tym razem z dodatkiem świeżych malin, które spowodowały, że ciasteczka wyglądają i pachną jeszcze lepiej niż wersja z bananem. Warto je upiec ponieważ są zdrowe, idealnie nadają się na śniadanie albo zdrową przekąskę do pracy. Można je przechowywać około 4 dni, ale nie sądzę aby tak długo się uchowały 😉

SONY DSC

Składniki na około 20 ciasteczek:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki płatków owsianych zmielonych w malakserze na mąkę
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 gr roztopionego masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki świeżych malin
  • szklanka wymieszanych bakalii – u mnie suszona żurawina, płatki migdałowe, prażone pestki słonecznika, pokrojone orzechy laskowe
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg). Na blachę połóż papier do pieczenia. Wszystkie składniki oprócz bakalii i malin wymieszaj w misce, ja użyłam mojego ukochanego nowego robota, ale można też zrobić to ręcznie łyżką. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać kilka łyżek mleka. Na koniec dodaj bakalie i maliny, przemieszaj i wykładaj łyżką na blachę kształtując okrągłe ciasteczka i zachowując mały odstęp między nimi aby mogły urosnąć.

SONY DSC

Nie muszą być idealne, właśnie nieregularne brzegi powodują że są jeszcze pyszniejsze i świadczą o typowym domowym wypieku! Piecz ciasteczka w dwóch turach po 12-14 minut, sprawdź po tym czasie czy są już lekko przypieczone na krawędziach i rumiane w środku.

SONY DSC

Zniewalający zapach w całym domu gwarantowany!

Znikające ciasteczka gotowe!

SONY DSC

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>