Zielony tort z kremem mascarpone i granatem

Dzisiaj cudowny przepis na zaskakujący w wyglądzie i przepyszny w smaku tort. Pierwszy raz próbowałam go w jednej z sopockich kawiarni, zaintrygował mnie jego wygląd i tajemniczy składnik – szpinak. Smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania i postanowiłam odtworzyć go w mojej kuchni. Podałam go na Wielkanoc ku zaskoczeniu i uciesze rodziny. Idealnie wpasował się w świąteczny, wiosenny klimat i na dobre zagościł w naszym domu.

SONY DSC

Tort nie jest zbyt skomplikowany w wykonaniu, natomiast przyda się pomocnik w postaci robota wielofunkcyjnego. Mój prezentuje się tak i jest bardzo kochany :-)

SONY DSC

Składniki:

Na ciasto:

  • 450 gr mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 250 gr drobnego cukru
  • 3 duże jajka
  • szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Na poncz:

  • 3 części wody
  • 1 część limoncello lub innego likieru cytrynowego

Na krem:

  • 400 gr serka mascarpone
  • 300 gr śmietany 36%

Dodatkowo duży owoc granatu :-)

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody, trzeba zrobić to dokładnie, zbyt duża ilość wody wpłynie źle na ciasto, które może nie wyrosnąć. Jajka miksujemy z cukrem na wysokich obrotach aż do uzyskania puszystej, jasnej konsystencji, następnie wlewamy powoli olej i dalej miksujemy. Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodajemy szpinak i łączymy dokładnie z ciastem na niskich obrotach.

Przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bez termoobiegu na 1 godzinę lub nieco dłużej (po godzinie sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku).

SONY DSC

Studzimy ciasto i w tym czasie możemy przygotować krem. Ubijamy śmietanę na sztywno, gdy jest naprawdę mocno ubita dodajemy serek mascarpone i ubijamy jeszcze chwilę aż do uzyskania cudownego puszystego kremu. Ciasto kroimy na trzy równe części, górna, najbardziej spieczona posłuży nam do dekoracji. Przygotowujemy poncz poprzez połączenie likieru z wodą. Pierwszą część ciasta polewamy przy pomocy łyżeczki połową ponczu i smarujemy połową kremu i posypujemy połową pestek granatu. Przykrywamy drugą częścią i tę nasączamy resztą ponczu i smarujemy pozostałym kremem. Trzecią, najcieńszą warstwę ciasta, tą z góry, kruszymy w palcach dekorując tort od góry, tak aby wyglądał jak obrośnięty mchem (niektórzy nazywają ten tort leśnym mchem). Dekorujemy pozostałymi pestkami granatu i gotowe!

SONY DSC

Tort jest pyszny od razu po zrobieniu, jeśli coś zostanie to przechowujemy go w lodówce.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>