Zupa-krem z cukinii z koperkiem i pestkami dynii

Warzywnych kombinacji ciąg dalszy, dzisiaj na tapetę idzie Cukinia, która jest jednym z moich ulubionych warzyw. Tak naprawdę uwielbiam wszystkie warzywa, to nieskończone bogactwo smaków i kolorów. Ciągle próbuję nowych zaskakujących połączeń oraz nowych sposobów na przygotowanie. Warzywny posiłek jest nie tylko super zdrowy i niskokaloryczny, jest też lekkostrawny, po zjedzeniu nie masz tego dziwnego ciężaru w żołądku.

Dzisiaj przepis na kolejną zupę krem. Takie zupy są pyszne i łatwe w wykonaniu, a przez umiejętne dodawanie ziół i przypraw można skonstruować niebiańskie wrażenia smakowe. Zupa-krem z cukinii jest pełna smaku, dodatek gałki muszkatołowej świetnie go podkreśla, a koperek, pestki dyni i starty ser pięknie ją dekorują.

SONY DSC

Podaję składniki dla czterech osób lub dwóch wyjątkowo głodnych 😉

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • igiełki z 1 gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • gałka muszkatołowa
  • koperek do przybrania
  • prażone pestki dyni
  • starty ser Parmezan lub Grana

Przygotowanie:

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę, cukinię umyj i pokrój w kostkę razem ze skórką. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Bulion doprowadź do wrzenia i trzymaj gorący obok. W garnku z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzuć cebulę oraz czosnek i igiełki rozmarynu. Posól odrobinę aby cebula puściła sok i mieszaj energicznie żeby nic się nie przypaliło, czujesz już ten obłędny zapach?

Kiedy cebula się zeszkli wrzuć pokrojone ziemniaki i cukinię i smaż wszystkie warzywa około 2-3 minut mieszając od czasu do czasu aby nic nie przywarło do garnka. Po tym czasie zalej bulionem tak aby przykrył warzywa. Możesz użyć więcej lub mniej w zależności od wielkości garnka. Po doprowadzeniu do wrzenia gotuj zupę około 15 minut do miękkości ziemniaków.

Po tym czasie zmiksuj zupę na gładki krem, ja używam blendera i ostrożnie dodaj zahartowaną śmietanę. Postaw zupę na maleńkim gazie i dopraw do smaku solą, gałką muszkatołową i świeżo zmielonym pieprzem. Możesz ją rozrzedzić bulionem jeśli jest zbyt gęsta.

Pozostaje tylko udekorowanie dania, przelej zupę do miseczek, posyp ziarenkami dyni, posiekanym koperkiem, świeżo zmielonym pieprzem, oraz startym parmezanem. Możesz skroplić oliwą z oliwek.

SONY DSC

Gotowe pyszna zupa w 25 minut gotowa!

Komentarze do “Zupa-krem z cukinii z koperkiem i pestkami dynii

  1. Dorcia

    No to się rozkręcam… zgodnie z obietnicą zrobiłam zupę krem z cukinii.. do swojej dodałam ser pleśniowy i migdały … wyszło smacznie. .. teraz na tapetę idzie dynia!

    Odpowiedz
  2. Kasieńka

    Bardzo lubię wszelkie zupki.
    Ta jest szczególnie fajna, bo się ją przygotowuje baaardzo szybko, a przy okazji jest przepyszna:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>