Zupa-krem z Dyni według Jamiego Oliwera

Pisałam już kiedyś, że bardzo lubię smakować sezonowo i regionalnie, wydaje mi się to zgodne z naturalnym rytmem naszego ciała. Chociaż dzisiaj jest bardzo ciepło i słonecznie to nie łatwo jest się oprzeć wrażeniu że mamy już piękną, złotą polską jesień. Ja uwielbiam tę porę roku. Lubię ją za kolor i zapach powietrza, ciepłe specyficzne światło świetnie nadające się do zdjęć, i koktajl zapachów dojrzałych owoców i warzyw oraz wilgotnej ziemi i liści. Jesień jest zdecydowanie moja. Po intensywnym, gorącym i krzykliwym lecie następuje ona, tajemnicza, melancholijna i aromatyczna.

Cudowne jest to, że można zacząć się rozkoszować wszystkimi darami natury, a jest ich wiele.

SONY DSC

Dzisiaj postanowiłam zabrać się za niedocenianą DYNIĘ. Stała się ona moim ukochanym jesiennym warzywem za sprawą odkrycia świetnego przepisu na zupę dyniową według Jamiego Olivera, który jest moim ukochanym kucharzem-celebrytą. Zupa, na którą przepis zamieszczam poniżej jest ostra, zdecydowana w smaku i bardzo aromatyczna. Sprawi że spojrzycie na dynię łaskawszym wzrokiem. Podaję składniki na 6 osób ale można ją zrobić dla mniejszej rodziny i zjeść na drugi dzień, jest wtedy równie smaczna. Jeśli chodzi o dodatek ostrej papryczki to dodajcie tyle ile lubicie. Połowa chilli sprawi, że zupa będzie naprawdę ostra. Jeśli dodasz bulion warzywny otrzymasz 100% wersję WEGAŃSKĄ.

Składniki na 6 osób:

  • 1 kg dyni obranej ze skórki i pokrojonej na kawałki
  • 15 listków świeżej szałwi
  • 3 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • dwa ząbki czosnku
  • duża cebula
  • igiełki z jednej gałązki rozmarynu
  • pół świeżej papryczki chilli
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
  • sól
  • pieprz
  • mielona gałka muszkatołowa
  • świeży starty imbir – kawałek wielkości kciuka
  • oliwa z oliwek
  • garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Doprowadź bulion do wrzenia i zostaw pod ręką. Umyj i obierz marchewkę oraz seler naciowy i pokrój je na kawałki, cebulę, czosnek i chilli  posiekaj. Postaw garnek w którym będziesz gotować zupę na gaz i rozgrzej. Ja używam szybkowaru, który pozwala mi ugotować zupę w 15 minut. Wlej dwie łyżki oliwy i wrzuć listki szałwii oraz rozmaryn. Pozwól aby chwilę się przesmażyły i dodaj cebulę, czosnek, chilli, marchewkę i seler naciowy. Dodaj odrobię soli i smaż warzywa przez około 5 minut tak aby kuchnię wypełnił cudowny aromat. Po tym czasie dodaj pokrojoną dynię i mieszaj jeszcze przez około 2 minuty. Po tym czasie wlej gorący bulion lub wywar doprowadź zupę do wrzenia i gotuj około 30 minut w normalnym garnku lub 15 minut w szybkowarze.

Po tym czasie zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw według uznania solą, pieprzem, gałką muszkatołową i starym imbirem. Podawaj w miseczkach  ze świeżo zmielonym pieprzem, natką, kilkoma kroplami oliwy z oliwek oraz grzankami z parmezanem lub cheddarem.

SONY DSC

Rozgrzewająca, pyszna i aromatyczna zupa gotowa!

Smacznego 😉

 

Komentarze do “Zupa-krem z Dyni według Jamiego Oliwera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>