Omlet z przepiórczych jaj z serem, chilli i pomidorami

Uwielbiam jajka pod każdą postacią, szczególne miejsce w moim lubieniu zajmują omlety. Są lekkie, sycące i można je przygotować na wiele sposobów uzyskując różne wariacje smakowe. Przygotowuję omlety z jajek kurzych lub przepiórczych, te drugie mają wyjątkowo pozytywne działanie na nasze zdrowie. Zawierają dużo aminokwasów i mniej tłuszczu niż jajko kurze, są bogatym źródłem żelaza, miedzi i karotenu, witamin z grupy B, oraz najwyższą ilością przyswajalnego fosforu wśród produktów spożywczych. Mają też duży udział żółtka w stosunku do całości. Niektórzy uważają też jaja przepiórcze za Afrodyzjaki 😉

DSC00846

 

A zatem jedzmy jajka przepiórki!

Ten przepis jest bardzo kolorowy i świetnie pasuje do dzisiejszej wiosennej aury. Jest też lekko pikantny przez dodatek chilli, użyjcie go według własnego uznania, ja lubię ostre smaki. Użyłam tutaj też włoskiego sera Buffala z peperoncino, ale ciężko go zdobyć więc świetnie nada się Grana Padano, Pecorino lub Cheddar. Jak zawsze pamiętajcie o użyciu oryginalnych składników, w moim gotowaniu składniki są najważniejsze!

Składniki dla 2 osób:

  • 16 jajek przepiórczych
  • duży pomidor pokrojony w grube plastry
  • 6 plasterków świeżej papryczki chili (posiekanych)
  • kilka plastrów sera
  • drobno posiekana natka pietruszki
  • drobno pokrojone listki bazylii (5-6 listków)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine

Przygotowanie:

Rozbij jajka do miski i lekko zmieszaj widelcem tak aby białko i żółtko się połączyły, dodaj 2 szczypty soli i świeżo zmielony pieprz.

Wlej 2 łyżki oliwy na gorącą patelnię i po chwili wlej jajka. Pamiętaj aby patelnia przed wlaniem oliwy była dobrze rozgrzana, w ten sposób omlet nie powinien przywrzeć do patelni. Rozłóż na wierzch pomidory, plasterki sera, chilli oraz natkę i bazylię.

DSC00846

Możesz jeszcze dodać trochę pieprzu i soli do smaku. Zmniejsz ogień i pozwól aby powoli omlet przypiekał się od spodu. Sprawdzaj czy nie jest zbyt mocno przypieczony, gdy będzie już lekko złocisty złóż delikatnie dwa brzegi do środka tak aby omlet się nie rozerwał.

DSC00857

Nie jest to najłatwiejsza czynność, trzeba ją kilka razy przećwiczyć, ale warto bo efekt jest pyszny :-) W omlecie chodzi o to aby z wierzchu był rumiany a w środku tylko delikatnie ścięty.

DSC00871DSC00864

Kiedy uznasz że jest już idealny przełóż na ogrzany wcześniej talerz, skropl oliwą z oliwek i zajadajcie! Możesz go podać z pełnoziarnistym pieczywem lub ciepłą bagietką.

Smacznego!

Komentarz do “Omlet z przepiórczych jaj z serem, chilli i pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>