Boczniaki z Tymiankiem i Mascarpone

W zeszłym roku na wiosnę postanowiłam ograniczyć spożywanie mięsa. Nie nadaję się na wegetarianina ale po rozmowie ze znajomą weganką postanowiłam trochę zrewolucjonizować to co podaję w domu. Doszłam do wniosku że najzdrowiej jest żyć w zgodzie z naturalnym rytmem zmieniających się pór roku i ich plonów. Zimą potrzebujemy więcej kalorii niż latem, ponieważ musimy się ogrzać więc powinnyśmy zjadać więcej mięsa. Natomiast latem mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców z których można wyczarować cudne, aromatyczne potrawy.

Dlatego odkryłam Boczniaki. Są bogate w białko, smaczne i niskokaloryczne 100 gr ma tylko 32 kcal.   Przedstawiam wam super szybkie danie, które można zrobić w dwóch wersjach, wegetariańskiej i z dodatkiem boczku.

20140107_152434

Składniki:

  • 500 gram świeżych boczniaków
  • 3 plasterki boczku o grubości ok 1 cm.
  • 1 cebula
  • kilka porwanych gałązek tymianku
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki sera mascarpone
  • drobno pokrojona natka pietruszki (garść) do przybrania

Przygotowanie:

Boczek pokrój w kostkę, cebulę w piórka, boczniaki w paski o grubości 1 cm. Na patelnię wlej 1 łyżeczkę oleju i zeszklij cebulkę (możesz ją odrobinę posolić aby puściła sok i się nie przypaliła) dodaj boczniaki i tymianek, smaż przez minutę, dwie aż zaczną puszczać sok. Dolej wino, dodaj sól i pieprz. Jeśli robisz wersję z boczkiem to podsmaż go na innej patelni na złocisty kolor tak aby wytopiła się część tłuszczu. Duś boczniaki,  mieszając od czasu do czasu przez 15 minut. Jeśli po tym czasie sos odparuje możesz dolać odrobinę wody. Dodaj ser mascarpone i złocisty, chrupiący boczek.

20140107_152323

Duś razem mieszając przez dwie minuty, na koniec dodaj połowę natki, przemieszaj i gotowe!

Posyp resztą natki i podawaj z kaszą jęczmienną ugotowaną al-dente!

20140107_152434

Smacznego!

 

Komentarze do “Boczniaki z Tymiankiem i Mascarpone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>