Ostra zupa-krem z marchewki z imbirem i chilli

Taka moja wariacja na temat zupy marchewkowej, tym razem w wersji 100 % wegetariańskiej. To nie jest zupa dla dzieci, jest pikantna,  a przez dodatek imbiru bardzo aromatyczna. Ma piękny energetyczny kolor, w sam raz na pochmurne dni, oraz rozgrzewający ostry smak. Podaje ją z grzankami z włoskiego chleba ze startym parmezanem i kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

Najważniejsze że robi się ją bardzo szybko, więc świetnie sprawdzi się gdy masz mało czasu na zrobienie obiadu a jednak chcesz zjeść coś zdrowego. Taki obiadek jest jedną z pięciu porcji warzyw i owoców które powinnyśmy jeść każdego dnia.

DSC01845

Składniki dla dwóch osób:

  • 1 litr bulionu warzywnego, mój przepis znajdziesz Tutaj
  • 5 marchewek
  • igiełki rozmarynu (około 20 szt)
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego lub suszonego chilli
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka cukru
  • kilka kromek włoskiego pieczywa
  • starty parmezan lub grana

Przygotowanie:

Wstaw bulion w garnku i doprowadź do wrzenia. W tym samym czasie pokrój marchewkę w plasterki, czosnek, cebulę i imbir w drobną kostkę. Rozgrzej garnek i wlej do niego dwie łyżki oliwy z oliwek i masło, dodaj rozmaryn, cebulę, imbir, czosnek i marchewkę.

DSC01840

Dodaj odrobinę soli i chilli i smaż około dwie minuty. Właśnie teraz uwalniają się wszystkie aromaty, ten etap jest bardzo ważny.  Pamiętaj aby nie dodać za dużo soli i chilli na tym etapie, później po zmiksowaniu będzie na to najlepszy moment. Zalej warzywa gorącym bulionem i gotuj na małym ogniu 15 minut.

Po tym czasie zmiksuj wszystko na gładki krem i ponownie zagotuj, zmniejsz ogień na mały i teraz możesz zupę doprawić, solą, pieprzem, cukrem i pastą curry oraz odrobiną chilli jeśli jeszcze jest mało pikantna. Pamiętaj że pasta curry też jest ostra :-)

Rozgrzej patelnię, wlej odrobinę oliwy i połóż na niej kromki chleba, gdy będą lekko przyrumienione przełóż na drugą stronę i zetrzyj na nie parmezan.

Zupę podawaj w miseczkach, skropioną oliwą z oliwek z dodatkiem listka bazylii i grzankami serowymi.

DSC01842

Enjoy! :-)

 

 

 

Komentarze do “Ostra zupa-krem z marchewki z imbirem i chilli

  1. Irda

    Nie przepadam za za zupą marchewkową,
    ale ten przepis jest smakowity.
    Wypróbuję go,
    jeśli tak samo smakuje jak wygląda,
    to zmienię zadnie o tej zupie.

    Odpowiedz
  2. Dorcia

    Dziękuję za inspirację choć bardzo długo się zbierałam, ale w końcu zrobiłam zupę krem z marchewki i imbirem. Trochę zmodyfikowałam pod swój gust. Wyszło pychotka… :-)

    Odpowiedz

Odpowiedz na „DorciaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>