Sałatka z bułgarskim serem i oregano

Już dawno miałam wstawić przepis na sałatkę, jest to przecież moja główna opcja na kolację. Sałatki na bazie zielonej sałaty, oliwy z oliwek i różnych dodatków to lekkie i smaczne dania, które znakomicie nadają się na wieczorne pałaszowanie. Dodatkowo ich zaletą jest krótki czas poświęcony na ich przygotowanie.

Dzisiaj podaję przepis na wariację na temat sałatki greckiej, składniki są lekko zmodyfikowane a efekt końcowy pyszny. Można ją podawać na kolację lub lunch.

DSC00734

 

Składniki dla 2 osób:

  • opakowanie gotowej mieszanki sałat lub własnoręcznie zrobiony miks z radicchio, roszponki, frisee, endywia, dębolistna w dowolnej konfiguracji
  • około 10 dkg sera bałkańskiego lub bułgarskiego z mleka krowiego
  • kilka pomidorków koktajlowych lub jeden duży malinowy
  • cztery kawałki wędzonej papryki według mojego przepisu
  • połówka cebuli szalotki
  • kawałek ogórka zielonego wielkości palca
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • duża cytryna
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól , pieprz
  • płaska łyżeczka drobnego cukru

Przygotowanie:

DSC00711

Gotową mieszankę sałat przełóż do salaterki, jeśli masz różne rodzaje sałat to umyj je i porwij na mniejsze kawałki. Pomidorki przekrój na pół, dużego pomidora pokrój na kawałki, połóż na sałacie. Rozkrusz ser w palcach nad sałatą, dodaj pokrojoną paprykę, pokrojoną w piórka szalotkę. Ogórek zielony przekrój wzdłuż na trzy plastry i każdy z nich pokrój w poprzek w paski. Całość posyp listkami świeżego oregano. W tej sałatce chodzi o to aby składniki dodawać kolejno, warstwami na sałatę.

DSC00726

Przygotuj dressing: w miseczce połącz oliwę z oliwek, sól, pieprz,  sok z cytryny oraz cukier. Smak sosu ma być słodko –  kwaśny, z przeważającą nutą kwasowości, może będzie trzeba dodać sok z półtorej cytryny.

Przed podaniem polej sałatkę dressingiem, lekko przemieszaj składniki i podawaj.

Można podać z bagietką maczaną w oliwie jeśli sałatka ma być daniem na Lunch.

DSC00729

Smacznego!

 

Komentarze do “Sałatka z bułgarskim serem i oregano

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>