Warzywna zupa z czerwoną soczewicą

Zima nie odpuszcza,  nie wiem jak wy, ale ja ciągle marznę, dlatego mam ochotę na rozgrzewające jedzenie. Jak powszechnie wiadomo, to co jemy ma ogromny wpływ na nasz organizm, nie tylko daje nam energię ale również może mieć właściwości lecznicze. Może rozgrzewać lub schładzać nasze ciało. Według chińskiej filozofii pięciu przemian powinnyśmy jeść zbilansowane posiłki, bogate w różnorodne produkty z grupy schładzającej i rozgrzewającej. Natomiast zimą, gdy mróz nie odpuszcza warto zadbać o większą ilość rozgrzewających produktów w naszym menu. Rozgrzewająca jest min. soczewica we wszystkich kolorach i dzisiaj nauczę was jak zrobić z niej super smaczne i kolorowe danie.

Zupa z warzyw i czerwonej soczewicy to już klasyk w mojej kuchni. Mój mąż ją uwielbia, chociaż daleko mu do wegetarianizmu. Soczewica jest zdrowa, bogata w składniki odżywcze, mikroelementy i oczywiście białko. Z powodzeniem może zastąpić białko zwierzęce dlatego jest polecana dla osób czynnie uprawiających sport. Dodatkowo ta zupa jest idealna zimą ze względu na jej piękny, energetyczny kolor, który od razu poprawia humor i przypomina słoneczne dni lata.

DSC00426

Składniki dla 4 -6 osób:

  • 2 średnie marchewki
  • 2 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • igiełki rozmarynu oberwane z jednej gałązki
  • 2 średnie pietruszki
  • 3 duże ziemniaki lub 4 mniejsze
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona papryka
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 3 litry bulionu warzywnego
  • 2 pomidory obrane ze skórki lub pół kartonika krojonych
  • sól, pieprz
  • dwie łyżeczki masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • drobno posiekany pęczek natki pietruszki
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • łyżka żółtej pasty curry

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa obierz, umyj i pokrój – marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek, paprykę i ziemniaki w kostkę, seler naciowy w paski. Jeśli wszystko przygotujesz i pokroisz gotowanie zupy będzie prawdziwą przyjemnością.

DSC00386DSC00399

Wstaw 2 szklanki wody w średnim garnku do ugotowania soczewicy, dodaj 1 łyżeczkę soli. W garnku z grubym dnem rozgrzej masło z oliwą z oliwek. Wrzuć cebulę, czosnek i rozmaryn i smaż przez chwilę aż cebula się zeszkli. Dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ziemniaki, dodaj łyżeczkę soli i smaż warzywa przez 2 – 3 minuty na niedużym ogniu. W ten sposób nadasz zupie cudowny aromat rozmarynu. Po tym czasie dodaj seler naciowy i paprykę i smaż jeszcze 2 minuty. Zalej wszystko gorącym bulionem warzywnym, dodaj pomidory pokrojone w kostkę i gotuj 12 minut.

DSC00390SONY DSC

W tym samym czasie do drugiego garnka wrzuć przepłukaną pod bieżącą wodą soczewicę i gotuj również 12 minut. Po tym czasie wlej ugotowaną soczewicę razem z wodą do zupy i gotuj razem jeszcze 3 minuty. Po tym czasie 1/3 zupy przelej do innego naczynia lub blendera i zmiksuj na zupę-krem. Wlej z powrotem do garnka (uzyskasz w ten sposób gęstą zupę z kawałkami warzyw) i teraz możesz ją doprawić pokrojonym w drobne paseczki imbirem, pastą curry i ewentualnie odrobiną soli. po doprawieniu zagotuj zupę i odstawa na minimum 20 minut, a najlepiej godzinę. W ten sposób wszystkie aromaty i smaki połączą się ze sobą. Przed podaniem podgrzej zupę, nalej do talerzy lub miseczek dekorując dużą ilością natki i kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

DSC00426

Możesz podać zupę z grzankami chleba z serem pleśniowym lub cheddarem jeśli ma być to bardziej sycące danie.

Smacznego

 

Komentarze do “Warzywna zupa z czerwoną soczewicą

  1. Natalia

    Zupa bardzo smaczna, chociaż jej przygotowanie jest pracochłonne. Przyznam szczerze, że wolę prostsze przepisy, jak np. ten na łososia :)

    Odpowiedz
    1. Iza Post author

      dziękuję a przygotowanie to kwestia wprawy, ja zawsze robię jej więcej i zostawiam na następny dzień, wtedy jest nawet lepsza :-)
      pozdrawiam i dziękuję za wspólne gotowanie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>